Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Sernikobrownie o smaku toffi, z nutą pomarańczy i sosem czekoladowym

Co kojarzy Wam się z zimą? 
Śnieg? Mróz? Zimno? Święta?
A może idziecie bardziej w stronę kuchni, jak ja? 
Mnie z zimą kojarzą się właśnie święta i zapach korzennych przypraw, a także pomarańczy i madarynek.
To w zimie te owoce smakują najlepiej i jeszcze bardziej wprawiają w świąteczną atmosferę. <3 

Dlatego wchodząc powoli w świąteczne smaki zapraszam na...

Sernikobrownie o smaku toffi, 
z nutą pomarańczy i sosem czekoladowym


        Składniki:
        
        Brownie: 

  • 200g fasoli z puszki
  • 20g gorzkiego kakao
  • 100ml mleka
  • 150g banana
  • 30g masła orzechowego
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  •  40g mąki kukurydzianej
  • 20g mąki kokosowej

        Sernik toffi z pomarańczą: 

  • 300g twarogu
  • 60g erytrolu
  • 40g budyniu o smaku toffi
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

        Jako polewę użyłam sosu czekoladowego bez cukru


        Wykonanie:

Brownie: 

Fasolę miksujemy z bananem, masłem orzechowym i mlekiem. 
Dodajemy miód, suche składniki i dokładnie mieszamy. Masę brownie przelewamy do tortownicy.

Sernik: 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy erytrol i ponownie ubijamy. Twaróg miksujemy z żółtkami i jogurtem na gładką masę. Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy, ubite z erytrolem jajka, sok z pomarańczy i otartą skórkę, a następnie dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na warstwę brownie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 150 stopni Celsjusza na 40/50 minut. Gotowe ciasto polewamy sosem czekoladowym, 
posypujemy startą czekoladą i startą skórką pomarańczową. 


SMACZNEGO!! <3 



Komentarze

instagram @zzubelek