Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Sernik z białą czekoladą i orzechami

Serniki to chyba moje ulubione ciasta, zarówno w kwestii spożywania, jak i pieczenia. Kolejna, już nie wiem, która z kolei wersja, ale kolejna, nowa, inna, warta uwagi. Zapraszam...

Sernik z białą czekoladą i orzechami


        Składniki:

        Spód:

  • 100g pasty daktylowej (dostępna TU) lub suszonych daktyli 
  • 120g dojrzałego banana
  • 30g masła orzechowego bez dodatku soli i cukru (polecam TO)
  • 70g płatków owsianych
  • 20g gorzkiego kakao

        Sernik:

  • 500g twarogu sernikowego
  • 100g białej czekolady (użyłam czekolady proteinowej z wiórkami kokosowymi TEJ)
  • 80g erytrolu lub innego słodzidła
  • 100g jogurtu natoralnego o kremowej konsystencji
  • 2 jajka
  • Opcjonalnie 20g NUTLOVE PROTEIN SHAKE WHITE CHOCO PEANUT *

        Polewa: 

        Dodatkowo:

  • Ulubione orzechy (użyłam orzechów PECAN)



     Wykonanie: 

Spód:

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Jeśli używamy pasty daktylowej, blendujemy ją z pozostałymi składnikami na gładką masę, w przypadku, kiedy używamy suszonych daktyli, zalewamy je najpierw wrzątkiem, odstawiamy na ok 15 minut, odlewamy wodę i blendujemy. Gotową masą daktylową wylepiamy spód tortownicy.

Sernik:

Czekoladę rozpuszczmy w kąpieli wodnej. Twaróg blendujemy z jogurtem i resztą suchych składników tak, aby dokładnie się połączyły i masa nie miała grudek. Na koniec wbijamy całe jajka i delikatnie mieszamy. Gotową masę sernikową wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (grzanie góra - dół) na 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut, ale już z termoobiegiem. Gotowy sernik studzimy. 

Polewa: 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy krem NUTLOVE i mleczko kokosowe. Studzimy i polewamy gotowy sernik. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami. 

SMACZNEGOO!! 

* Z moim kodem "ZZUBELEK10" dostaniecie 10% rabatu na cały asortyment w SKLEPIE SFD


Komentarze

instagram @zzubelek