Sernik z białą czekoladą i orzechami
Serniki to chyba moje ulubione ciasta, zarówno w kwestii spożywania, jak i pieczenia. Kolejna, już nie wiem, która z kolei wersja, ale kolejna, nowa, inna, warta uwagi. Zapraszam...
Sernik z białą czekoladą i orzechami
Składniki:
Spód:
- 100g pasty daktylowej (dostępna TU) lub suszonych daktyli
- 120g dojrzałego banana
- 30g masła orzechowego bez dodatku soli i cukru (polecam TO)
- 70g płatków owsianych
- 20g gorzkiego kakao
Sernik:
- 500g twarogu sernikowego
- 100g białej czekolady (użyłam czekolady proteinowej z wiórkami kokosowymi TEJ)
- 80g erytrolu lub innego słodzidła
- 100g jogurtu natoralnego o kremowej konsystencji
- 2 jajka
- Opcjonalnie 20g NUTLOVE PROTEIN SHAKE WHITE CHOCO PEANUT *
Polewa:
- 30g kremu WHITE CHOCO PEANUT
- 30g mleczka kokosowego
Dodatkowo:
- Ulubione orzechy (użyłam orzechów PECAN)
Wykonanie:
Spód:
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Jeśli używamy pasty daktylowej, blendujemy ją z pozostałymi składnikami na gładką masę, w przypadku, kiedy używamy suszonych daktyli, zalewamy je najpierw wrzątkiem, odstawiamy na ok 15 minut, odlewamy wodę i blendujemy. Gotową masą daktylową wylepiamy spód tortownicy.
Sernik:
Czekoladę rozpuszczmy w kąpieli wodnej. Twaróg blendujemy z jogurtem i resztą suchych składników tak, aby dokładnie się połączyły i masa nie miała grudek. Na koniec wbijamy całe jajka i delikatnie mieszamy. Gotową masę sernikową wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (grzanie góra - dół) na 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut, ale już z termoobiegiem. Gotowy sernik studzimy.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy krem NUTLOVE i mleczko kokosowe. Studzimy i polewamy gotowy sernik. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz