Piernik z dżemem truskawkowym i polewą czekoladową
Co jak co, ale PIERNIK musi być i kropka. Mocno czekoladowy, z polewą czekoladową i dżemem truskawkowym. Rok temu pojawiła się wersja z powidłami śliwkowymi (KLIK), a tym razem wybrałam truskawkę i powiem Wam, że piernik pachniał, jak typowo sklepowe kostki piernikowe.
Robi się ekspresowo, a smak... Spróbujcie sami!
Piernik z dżemem truskawkowym i polewą czekoladową
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 100g płatków owsianych
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g mąki kukurydzianej lub zwykłej pszennej
- 90g erytrolu lub innego słodzidła
- 30g płynnego miodu
- 30g gorzkiego kakao
- 200ml mleka (użyłam napoju roślinnego)
- 20g oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżki przyprawy korzennej (przepis na domową przyprawę korzenną znajdziecie TU)
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Łyżka skórki otartej z pomarańczy
- Szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 80g gorzkiej czekolady min. 70% kakao (użyłam czekolady z kawałkami liofilizowanych truskawek)
- 80ml płynnej części mleczka kokosowego
Dodatkowo:
- 100g dżemu truskawkowego 100%
Ciasto piernikowe:
Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę, a następnie mieszamy z mąkami, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z erytrolem, a następnie dodajemy do białek i ponownie ubijamy tak, żeby się połączyły. Do suchych składników dodajemy mleko, masę jajeczną, olej, miód i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do keksówki i wystawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Po upieczeniu studzim y i polewamyy, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy powidłami.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy z mleczkiem kokosowym w kąpieli wodnej i polewamy gotowe ciasto. Kiedy polewa zastygnie, zajadamy ze smakiem!
SMACZNEGOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz