Carpaccio z buraka z serem feta, pistacjami i sosem miodowo - musztardowym
Ten przepis nie potrzebuje zbędnych komentarzy i opisów. Smak wyraża więcej niż 1000 słów! Jeśli jesteście miłośnikami buraków - JAK JA, na pewno przypadnie Wam do gustu. Zatem zapraszam na...
Carpaccio z buraka z serem feta, pistacjami i sosem miodowo - musztardowym
Składniki (na 3 porcje):
- 300g ugotowanych buraków (waga po obraniu)
- 50g sera feta (np. TAKIEGO - ten dostępny jest w Biedronce, nie chodzi tutaj o sery sałatkowo - kanapkowe, ser feta ma zawierać w składzie mleko kozie i owcze)
- Garść rukoli
- 10g solonych pistacji
Sos musztardowo - miodowy:
- 15g musztardy francuskiej
- 10g płynnego miodu
- 3g (łyżeczka) octu balsamicznego
- 5g (łyżeczka) oleju rzepakowego lu oliwy z oliwek
- 20g soku z pomarańczy lub mandarynki
- Sól i pieprz do smaku
Sos miodowo - musztardowy:
Miód ucieramy z musztardą, dodajemy olej, ocet balsamiczny i sok z pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraka kroimy w cienkie plasterki i układamy na rozłożonej na talerzu rukoli. Buraki posypujemy pokruszonym serem feta, polewamy przygotowamyn sosem miodowo - musztardowym i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz