Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Carpaccio z buraka z serem feta, pistacjami i sosem miodowo - musztardowym

Ten przepis nie potrzebuje zbędnych komentarzy i opisów. Smak wyraża więcej niż 1000 słów! Jeśli jesteście miłośnikami buraków - JAK JA, na pewno przypadnie Wam do gustu. Zatem zapraszam na... 

Carpaccio z buraka z serem feta, pistacjami i sosem miodowo - musztardowym

        Składniki (na 3 porcje):

  • 300g ugotowanych buraków (waga po obraniu)
  • 50g sera feta (np. TAKIEGO - ten dostępny jest w Biedronce, nie chodzi tutaj o sery sałatkowo - kanapkowe, ser feta ma zawierać w składzie mleko kozie i owcze)
  • Garść rukoli
  • 10g solonych pistacji 

        Sos musztardowo - miodowy:

  • 15g musztardy francuskiej
  • 10g płynnego miodu
  • 3g (łyżeczka) octu balsamicznego
  • 5g (łyżeczka) oleju rzepakowego lu oliwy z oliwek
  • 20g soku z pomarańczy lub mandarynki 
  • Sól i pieprz do smaku


        Wykonanie: 

Sos miodowo - musztardowy:

Miód ucieramy z musztardą, dodajemy olej, ocet balsamiczny i sok z pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Buraka kroimy w cienkie plasterki i układamy na rozłożonej na talerzu rukoli. Buraki posypujemy pokruszonym serem feta, polewamy przygotowamyn sosem miodowo - musztardowym i posypujemy pokruszonymi pistacjami. 

SMACZNEGOOO! <3

Komentarze

instagram @zzubelek