Domowe batony daktylowo - orzechowe (wegańskie, bez cukru)
Każdy z nas potrzebuje często zastrzyku szybkiego zastrzyku energii, a czasem po prostu ma ochotę na coś słodkiego... Z pewnością niejedna i niejeden z nas, sięgnąłby po pierszego lepszego batona ze sklepowej półki, ktróry owszem szybko podniesie poziom glukozy we krwi, ale i w szybkim tempie spowoduje jej spadek, co spowoduje, że w niedługim czasię sięgniemy po kolejny, kaloryczny, pełen cukru i innych specyfików smakołyk... Jak temu zaradzić? Co wtedy zrbić? Nic prostszego! Dzisiaj mam dla Was przepis na...
Domowe batony daktylowo - orzechowe
(wegańskie i bez cukru)
Zapraszam!
Składniki:
- 300g suszonych daktyli lub gotowej pasty daktylowej (dostępnej TU)
- 60g masła orzechowego bez soli i cukru (polecam TO!)
- 50g wrzątku
- 50g mleka roślinnego (może być zwykłe, jeśli nie zależy Wam na tym, by batony były wegańskie)
- 40g orzeszków ziemnych
- 10g gorzkiego kakao
- 80g płatków owsianych
- 30g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Orzeszki kruszymy za pomocą blendera. Jeśli używamy daktyli, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie, odlewamy wodę, dodajemy kakao, masło orzechowe, mleko, wodę i miksujemy. Na koniec dodajemy zmielone płatki i orzeszki i ponowinie mieszamy tak, żeby wszystko dokładnie połączyło się ze sobą. Gotową masę przekładamy do foremki (użyłam kwadratowej 18x18) wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Masę dzielimy na batony i zajadamy ze smakiem (u mnie wyszło 12 batonów).
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz