Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Domowe batony daktylowo - orzechowe (wegańskie, bez cukru)

Każdy z nas potrzebuje często zastrzyku szybkiego zastrzyku energii, a czasem po prostu ma ochotę na coś słodkiego... Z pewnością niejedna i niejeden z nas, sięgnąłby po pierszego lepszego batona ze sklepowej półki, ktróry owszem szybko podniesie poziom glukozy we krwi, ale i w szybkim tempie spowoduje jej spadek, co spowoduje, że w niedługim czasię sięgniemy po kolejny, kaloryczny, pełen cukru i innych specyfików smakołyk... Jak temu zaradzić? Co wtedy zrbić? Nic prostszego! Dzisiaj mam dla Was przepis na...

Domowe batony daktylowo - orzechowe 
(wegańskie i bez cukru)

Zapraszam!


        Składniki: 
  • 300g suszonych daktyli lub gotowej pasty daktylowej (dostępnej TU)
  • 60g masła orzechowego bez soli i cukru (polecam TO!)
  • 50g wrzątku
  • 50g mleka roślinnego (może być zwykłe, jeśli nie zależy Wam na tym, by batony były wegańskie)
  • 40g orzeszków ziemnych
  • 10g gorzkiego kakao
  • 80g płatków owsianych
  • 30g wiórków kokosowych





        Wykonanie:

Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Orzeszki kruszymy za pomocą blendera. Jeśli używamy daktyli, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie, odlewamy wodę, dodajemy kakao, masło orzechowe, mleko, wodę i miksujemy. Na koniec dodajemy zmielone płatki i orzeszki i ponowinie mieszamy tak, żeby wszystko dokładnie połączyło się ze sobą. Gotową masę przekładamy do foremki (użyłam kwadratowej 18x18) wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Masę dzielimy na batony i zajadamy ze smakiem (u mnie wyszło 12 batonów). 

SMACZNEGOOO! <3

Komentarze

instagram @zzubelek