Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Kukurydziane ciasto jogurtowe

Myślę, że czasem każdego z nas nachodzi ochota na małe co nieco... Sklepowe słodycze, to nie moja bajka. Ja zdecydowanie wolę zjeść doooobre CIAAACHO! Fanką masiastych, przekładanych placków nie jestem, aczkolwiek ciasto z kremem czekoladowym (takim prawdziwie czekoladowym)... Dobra, rozmarzyłam się! :D :D Najlepsze ciasta to te "suche", takie które przygotowują się prawie same, lekkie, puszyste i przede wszystkim smaczne. Idąc w tym kierunku przygotowałam...


Kukurydziane ciasto jogurtowe



        Składniki:

  • 4 jajka
  • 130g jogurtu skyr lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 70g jogurtu naturalnego o kremowej konsystencji (polecam ten z Biedronki)
  • 50g erytrolu lub innego słodzidła
  • 160g mąki (użyłam 100g mąki kukurydzianej i 60g mąki ryżowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 brzoskwinia lub inne owoce.
  • Przyprawa korzenna lub cynamon



        Wykonanie: 

Jogurty miksujemy z jajkami na gładką masę. Następnie przesiewamy mąki, dodajemy erytrol, proszek do pieczenia, cynamon i ponownie miszamy, aby składniki dokładnie się połączyły i masa nie miała grudek. Gotową przelewamy do foremki (użyłam keksówki), a na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plasterki brzoskwinię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę. 

SMACZNEGOOO! <3 


Komentarze

instagram @zzubelek