Sałatka z grillowaną dynią, suszonymi pomidorami i serem feta
Grillowane warzywa to jeden z przysmaków sezonu grillowego. Jednak okazuje się, że nawet poza sezonem smakują wyśmienicie! Myślę, że niejeden i niejedna z Was się ze mną zgodzi...
Co przygotowałam tym razem? Sami zobaczcie - prosta, szybka i lekka sałatka, która sprawdzi się na kolację, ale także jako przekąska na niejednej domowej imprezie.
Zapraszam na...
Sałatkę z grillowaną dynią, suszonymi pomidorami i serem feta
Składniki (4 porcje):
- 600g dyni piżmowej lub hokkaido
- 400g pomidorków koktajlowych
- 100g suszonych pomidorów w oleju
- 120g sera feta
- 2 garści rukoli
- 30g orzechów włoskich
- Łyżka oleju z pomidorów
Dressing musztardowo - orzechowo - miodowy:
- Łyżka musztardy stołowej
- Łyżka miodu
- Łyżeczka masła orzechowego bez soli i cukru
- Łyżeczka octu balsamicznego
- Sok z połowy pomarańczy
- Sól i pieprz do smaku
Przyprawy:
- Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- Zioła prowansalskie
- Świeżo mielony pieprz
- Ewentualnie sól do smaku
Wykonanie:
Na talerzu/ półmisku rozkładamy rukolę, grillowaną dynię, suszone pomidory i pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Smaczegooo! <3
Komentarze
Prześlij komentarz