Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Sałatka z grillowaną dynią, suszonymi pomidorami i serem feta

Grillowane warzywa to jeden z przysmaków sezonu grillowego. Jednak okazuje się, że nawet poza sezonem smakują wyśmienicie! Myślę, że niejeden i niejedna z Was się ze mną zgodzi...
Co przygotowałam tym razem? Sami zobaczcie - prosta, szybka i lekka sałatka, która sprawdzi się na kolację, ale także jako przekąska na niejednej domowej imprezie. 

Zapraszam na...

Sałatkę z grillowaną dynią, suszonymi pomidorami i serem feta

        Składniki (4 porcje):

  • 600g dyni piżmowej lub hokkaido
  • 400g pomidorków koktajlowych 
  • 100g suszonych pomidorów w oleju
  • 120g sera feta
  • 2 garści rukoli
  • 30g orzechów włoskich
  • Łyżka oleju z pomidorów

        Dressing musztardowo - orzechowo - miodowy:

  • Łyżka musztardy stołowej
  • Łyżka miodu
  • Łyżeczka masła orzechowego bez soli i cukru
  • Łyżeczka octu balsamicznego
  • Sok z połowy pomarańczy
  • Sól i pieprz do smaku

        Przyprawy:

  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • Zioła prowansalskie
  • Świeżo mielony pieprz
  • Ewentualnie sól do smaku

        Wykonanie:

Na patelni grillowej rozsmarowujemy olej (używając silikonowego pędzelka). Gdy się nagrzeje, wrzucamy pokrojoną na kawałki dynię, dodajemy przyprawy i grillujemy do momentu aż dynia będzie miękka, studzimy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki. 
W międzyczasie przygotowujemy dressing. Musztardę, miód i masło orzechowe mieszamy do momentu uzyskania gładkiego kremu, na koniec dodajemy sok pomarańczowy i ocet balsamiczny. Doprawiamy do smaku. 

Na talerzu/ półmisku rozkładamy rukolę, grillowaną dynię, suszone pomidory i pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. 


Smaczegooo! <3


Komentarze

instagram @zzubelek