Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Tarta czekoladowa z sernikowym kremem orzechowym na zimno i bananami

W lecie w mojej kuchni zdecydowanie królują ciasta na zimno... 
Zwłaszcza w upalne dni sprawdzają się idealnie. 
Dodatek świeżych, sezonowych owoców, np. truskawek czy malin,
dodaje im jeszcze większego uroku... 
Tym razem postawiłam jednak na schłodzone banany, które dodają słodkości
w każdym przepisie. Dzięki temu dodawanie cukru jest po prostu zbędne... <3 

Zapraszam na 

Tartę czekoladową 
z sernikowym kremem orzechowym na zimno i bananami



        Składniki:
        
        Spód:
  • 100g ciastek owianych bez cukru (użyłam tych)
  • 100g bardzo dojrzałego banana
  • 40g masła orzechowego (polecam to)
  • 10g gorzkiego kakao
        Sernikowy krem orzechowy:
  • 250g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 50g mleka 
  • 30g miodu
  • 30g masła orzechowego
  • 10g mąki kokosowej (opcjonalnie)
  • 10g erytolu lub inneego słodzidła (opcjonalnie) 
  • 15g żelatyny + 50 ml gorącej wody
        Dodatkowo: 
  • Banany
  • Syrop daktylowy lub miód
  • Kruszone orzechy 

        Wykonanie:

Spód:

Ciastka rozgniatamy lub mielimy w blenderze. Dodajemy banana, masło orzechowe, kakao
i miksujemy do momentu, aż powstanie ciasto. Tak przygotowanym ciastem
wyklejamy foremkę na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzananego
do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10 minut. Po wyjęciu studzimy.

Sernikowy krem orzechowy:


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. Ser miksujemy z mlekiem,
masłem orzechowym i resztą składników na gładką masę, a następnie
mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Masę wylewamy na wystudzony spód
i wkładamy do lodówki na ok. godzinę/ póltorej. Kiedy masa serowa stężeje
układamy pokrojone w plasterki banany, a przed podaniem polewamy syropem daktylowym
i posypujemy pokruszonymi orzechami.

SMACZNEGOOO! <3


Komentarze

instagram @zzubelek