Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Ryż w sosie curry na mleczku kokosowym z dynią i marchewką

Smaki słodko - kwaśne, to ostatnio mój numer 1! Chociaż jeszcze nie dawno z mleczkiem kokosowym nie bardzo się lubiłam, teraz wykorzystuję je w kuchni coraz częściej, a przede wszystkim chętniej. 
Pomysł na szybki obiad, który bez problemu możesz spakowac do pudełka i wziąć ze sobą do pracy, na uczelnię etc. Zapraszam...


Ryż w sosie curry na mleczku kokosowym z dynią i marchewką



        Składniki (4 porcje):
  • 500g dyni piżmowej
  • 400g marchewki
  • 160g cebuli
  • 60g pora
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 300g mleczka kokosowego
  • Łyżeczka bazylii
  • Czubata łyżeczka curry
  • Łyżeczka suszonych ppomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 200g ulubionego ryżu (użyłam jaśminowego)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Odrobina wody

        Dodatkowo:
  • 20g pistacji


        Wykonanie:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podmażamy cebulę z porem. Dodajemy dynię, marchewkę i przyprawy. Całość podlewamy woda i dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i dusimy jeszcze ok. 2 minuty. Podajemy z ryżem i posypujemy pokruszonymi pistacjami. 

Smacznegooo! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek