Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Zawiijana drożdżówka z czekośliwką

Kiedy mam wiecej czasu, lubię "posiedzieć" sobie w kuchni. Tutaj naprawdę da się odpocząć. Oczywiście mój odpoczynek to nic innego jak gotowaie i tworzenie nowych przepisów. Dzisiaj mam dla Was coś słodkiego, mięciutkiego i pysznego! Zapraszam na...

Zawijaną drożdżówkę z czekośliwką


        Składniki:
  • 300g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
  • 120g ciepłego (NIE GORĄCEGO!!!) mleka (użyłam roślinnego)
  • 8g (opakowanie) drożdży instant
  • 20g cukru
  • 50g erytrolu
  • 1 jajko
  • 50g roztopionego masła

        Dodatkowo:
  • 100g ulubionego dżemu/ kremu (ja użyłam kremu CHOCO PLUM bez dodatku cukru)
  • Jajko do posmarowania ciasta















































        Wykonanie:

Do wyrobienia ciasta użyłam Thermomixa, natomiast możemy wyrobić je rękami. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, cukier, erytrol, drożdże i jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto, powoli dolewając mleko. Na koniec wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do momentu uzyskania, błyszczącego, lekko lepiącego się ciasta. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat (stolnicę lub matę silikonową), rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy powidłem, dżemem etc. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu nacinamy środek i zawijamy naprzemiennie. Tak zawinięty warkocz przekładamy do keksówki, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. Po wyjęciu studzimy.

Smacznegooo! <3

Komentarze

instagram @zzubelek