Kukurydziane nachosy z burakiem
Pierwsze podejście do nachosów okazało się bardzo trafne, dlatego podjęłam kleją próbę i zmodyfikowałam przepis, dodając składnik, który zmienił ich kolor... Jeśli jeszcze nie próbowaliście tych pierwszych odsyłam Was, TUTAJ, a jeśli chcecie spróbowac czegoś nowego, zapraszam na...
Kukurydziane nachosy z burakiem
Składniki:
- 150g mąki kukurydzianej
- 150g maki pszennej pełnoziarnistej lub innej
- 20g oleju rzepakowego
- 160g ciepłej wody
- 10g liofilizowanego buraka w proszku
- Łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
- Łyżeczka ulubionych ziół
Wykonanie:
W misce mieszamy mąki, proszek z buraka i przyprawy. Wlewamy wodę i olej i
zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto
dzielimy na 3/4 części, rozwałkowujemy na grubośc ok 2 mm (ma być bardzo
cienkie), a następnie dzielimy na trójkąty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Celsjusza. Nachosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
wkładamy do piekarnika na 10 - 15 minut. Studzimy i podajemy z ulubionymi
dipami.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz