Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Kukurydziane nachosy z burakiem

 Pierwsze podejście do nachosów okazało się bardzo trafne, dlatego podjęłam kleją próbę i zmodyfikowałam przepis, dodając składnik, który zmienił ich kolor... Jeśli jeszcze nie próbowaliście tych pierwszych odsyłam Was, TUTAJ, a jeśli chcecie spróbowac czegoś nowego, zapraszam na...

Kukurydziane nachosy z burakiem

        Składniki: 

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 150g maki pszennej pełnoziarnistej lub innej
  • 20g oleju rzepakowego
  • 160g ciepłej wody
  • 10g liofilizowanego buraka w proszku
  • Łyżeczka soli 
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka ulubionych ziół











        Wykonanie:

W misce mieszamy mąki, proszek z buraka i przyprawy. Wlewamy wodę i olej i zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3/4 części, rozwałkowujemy na grubośc ok 2 mm (ma być bardzo cienkie), a następnie dzielimy na trójkąty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Nachosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 - 15 minut. Studzimy i podajemy z  ulubionymi dipami. 

SMACZNEGOOO! <3

Komentarze

instagram @zzubelek