Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Drobiowo - jaglane pulpeciki "z odzysku" w sosie kurkowym

Jeśli nie chcecie wyrzucać mięsa i warzyw z rosołu, nadajcie im drugie życie :D 
A korzystając z sezonu kurkowego, przygotujcie pyszny sos kurkowy. I obiad prawie gotowy. 
Do całości dodajcie jeszcze ugotowane ziemniaczki i ulubioną surówkę i VOILA!

Zapraszam na...

Drobiowo - jaglane pulpeciki "z odzysku" w sosie kurkowym


        Składniki:

        Pulpeciki:
  • 500g ugotowanego mięsa drobiowego (najlepiej z rosołu, ale może być też ugotowana z przyprawami pierś z kurczaka)
  • 100g suchej kaszy jaglanej
  • 150g ugotowanej marchewki (najlepiej z rosołu)
  • 50g ugotowanej pietruszki (najlepiej z rosołu)
  • 80g cebuli
  • 200g płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
  • Łyżeczka kurkumy
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki oliwy lub oleju 
        Sos kurkowy:
  • 200g świeżych kurek
  • 500 ml śmietanki w kartoniku (u mnie 12% tłuszczu)
  • 30g masła
  • Łyżka płatków drożdźowych nieaktywnych (opcjonalnie, ale dodają świetnego serowego smaku)
  • Sól i peprz do smaku
  • Natka pietruszki
  • Woda


        Wykonanie: 

Pulpeciki:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku i gotujemy do miekkości (kasza powinna wchłonąc całą wodę). Na patelni rozgrzewamy oliwe lub olej i posmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Płatki owsiane drobno mielimy. Mięso, warzywa, kaszę, podsmażoną cebulkę i przyprawy przekładamy no naczynia miksującego i miksujemy do uzyskania "papki". Następnie wszystko przekładamy do miski i mieszamy z płatkami owsianymi i drożdżowymi. Całość doprawiamy solą i peprzem do smaku.
Z masy formujemy pulpeciki i obsmażamy z każdej strony na pateni bez tłuszczu.

Sos kurkowy:

Na patelni rozgrzewamy masło i delikatnie je przypalamy. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. 
Na lekko przypalonym maśle posmażamy kurki do momentu aż zmiękną i będą rumiane. Całość zalewamy śmietanką i ewentualnie podlewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe i jeszcze przez chwilę zostawiamy na ogniu, mieszając. Sos zdejmujemy z palnika, dodajemy natkę pietruszki i polewamy pulpeciki.
Całe danie można podać z ugotowanymi mziemniaczkami i ulubioną surówką. 

Smacznegooo!! <3

Komentarze

instagram @zzubelek