Grzanki z jajecznicą i kurkami na palonym masełku
Historia tego śniadania jest długa :D
Na drodze do jego wykonania stanęło wiele wymówek, ale nie uległam im i ZROBIŁAM TO!
Niby zwykłe i proste, ale dla mnie wyjątkowe, bo to moje pierwsze podejście do KUREK...
To pierwsze okazało się bardzo udane, tak bardzo, że na drugi dzień serwowałam je domownikom <3
Zapraszam na...
Grzanki z jajecznicą i kurkami na palonym masełku
Składniki (na jedną porcję taką jak dla mnie :p):
- 2 jajka
- 50g świeżych kurek
- 2 łyzeczki masła
- 2 kromki ulubionego chleba (u mnie pełnoziarnisty)
- 2 łyżeczki hummusu (u mnie hummus z Lidla z guacamole - UWIELBIAMY GO!)
- Sól i świeżo smielony pieprz do smaku (duuużo pieprzu)
- Aby usupełnić posiłek o witaminy pamiętajcie o WARZYWACH (u mnie wcześniej zjedzone, pomidor i ogórki małosolne :D)
Wykonanie:
Kurki myjemy i osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Na jednej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i lekko je przypalamy. Dodajemy kurki i smażymy do momentu aż zmiękną i się zarumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni smażymy jajecznicę.
Rozgrzewamy masło i wbijamy jajka, smażymy do momentu aż jajka lekko się zetną,
zdejmujemy z ognia i ciągle mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z chleba robimy tosty/ grzanki. Ciepły chleb smarujemy hummusem, wykładamy jajecznicę,
a na samą górę kurki. Doprawiamy pieprzem.
I gotowe. SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz