Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Grzanki z jajecznicą i kurkami na palonym masełku

Historia tego śniadania jest długa :D 
Na drodze do jego wykonania stanęło wiele wymówek, ale nie uległam im i ZROBIŁAM TO! 
Niby zwykłe i proste, ale dla mnie wyjątkowe, bo to moje pierwsze podejście do KUREK...
To pierwsze okazało się bardzo udane, tak bardzo, że na drugi dzień serwowałam je domownikom <3

Zapraszam na...

Grzanki z jajecznicą i kurkami na palonym masełku


        Składniki (na jedną porcję taką jak dla mnie :p):
  • 2 jajka
  • 50g świeżych kurek
  • 2 łyzeczki masła
  • 2 kromki ulubionego chleba (u mnie pełnoziarnisty)
  • 2 łyżeczki hummusu (u mnie hummus z Lidla z guacamole - UWIELBIAMY GO!)
  • Sól i świeżo smielony pieprz do smaku (duuużo pieprzu)
  • Aby usupełnić posiłek o witaminy pamiętajcie o WARZYWACH (u mnie wcześniej zjedzone, pomidor i ogórki małosolne :D)

        Wykonanie:

Kurki myjemy i osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Na jednej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i lekko je przypalamy. Dodajemy kurki i smażymy do momentu aż zmiękną i się zarumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni smażymy jajecznicę. 
Rozgrzewamy masło i wbijamy jajka, smażymy do momentu aż jajka lekko się zetną, 
zdejmujemy z ognia i ciągle mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Z chleba robimy tosty/ grzanki. Ciepły chleb smarujemy hummusem, wykładamy jajecznicę, 
a na samą górę kurki. Doprawiamy pieprzem. 

I gotowe. SMACZNEGO!

Komentarze

instagram @zzubelek