Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Kawowo - kokosowy sernik na zimno

 Kawa i kokos to dwa składniki, które w połączeniu dają efekt WOW!
Pamiętacie Coffee - Mango Cream? <3 

Nasz prezent na Dzień Mamy okazał się wtedy strzałem w 10! Dzisiaj natomiast kolejny pomysł na wykorzystanie połaczenia tych dwóch składników... Coś dla fanów mocno kawowego smaku, który w połączeniu z mąką kokosową i słodkim syropem daktylowym smakuje wyśmienicie.

Zapraszam na...

Kawowo - kokosowy sernik na zimno



        Składniki: 

        Spód: 
  • 120g płatków owsianych
  • 190g słodkiego, dojrzałego banana
  • 45g dowolnego masła orzechowego bez soli i bez cukru ( użyłam migdałowego)
  • 40g mąki kokosowej
  • 70 ml mleka

        Sernik kawowo - kokosowy:

  • 250g twarogu
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego ( użyłam jogurtu Skyr)
  • 100g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (jeśli dodajemy cukier, używamy mniej, bo jest bardziej słodki)
  • 10g kawy rozpuszczalnej
  • 20g mąki kokosowej
  • 20g żelatyny + 65 ml wody
        Dodatkowo do podania: 
  • Kruszone orzechy
  • Syrop daktylowy lub miód
  • Gorzka czekolada starta na tarce

        Wykonanie: 

Spód: 

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy resztę składników i miksujemy do momentu aż dokładnie się połączą. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód i brzegi foremki na tartę. Pieczem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.


Sernik kawowo - kokosowy:

Twaróg ucieramy z jogurtem i słodzidłem. Dodajemy mąkę kokosową i miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, aby nie było grudek. Rozpuszczoną żelatnę łączymy z masą twarogową i dokładnie mieszamy. Upieczony i wystudzony spód wypełanimy masą kawową i wstawiamy do lodówki na około półtorej godziny. Przed podaniem polewamy syropem daktylowym lub miodem, posypujemy startą czekoladą i pokruszonymi orzechami. 

SMACZNEGOOO! <3 






Komentarze

instagram @zzubelek