Kawowo - kokosowy sernik na zimno
Kawa i kokos to dwa składniki, które w połączeniu dają efekt WOW!
Pamiętacie Coffee - Mango Cream? <3
Nasz prezent na Dzień Mamy okazał się wtedy strzałem w 10! Dzisiaj natomiast kolejny pomysł na wykorzystanie połaczenia tych dwóch składników... Coś dla fanów mocno kawowego smaku, który w połączeniu z mąką kokosową i słodkim syropem daktylowym smakuje wyśmienicie.
Zapraszam na...
Kawowo - kokosowy sernik na zimno
Składniki:
Spód:
- 120g płatków owsianych
- 190g słodkiego, dojrzałego banana
- 45g dowolnego masła orzechowego bez soli i bez cukru ( użyłam migdałowego)
- 40g mąki kokosowej
- 70 ml mleka
Sernik kawowo - kokosowy:
- 250g twarogu
- 150g gęstego jogurtu naturalnego ( użyłam jogurtu Skyr)
- 100g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (jeśli dodajemy cukier, używamy mniej, bo jest bardziej słodki)
- 10g kawy rozpuszczalnej
- 20g mąki kokosowej
- 20g żelatyny + 65 ml wody
Dodatkowo do podania:
- Kruszone orzechy
- Syrop daktylowy lub miód
- Gorzka czekolada starta na tarce
Wykonanie:
Spód:
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy resztę składników i miksujemy do momentu aż dokładnie się połączą. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód i brzegi foremki na tartę. Pieczem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Sernik kawowo - kokosowy:
Twaróg ucieramy z jogurtem i słodzidłem. Dodajemy mąkę kokosową i miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, aby nie było grudek. Rozpuszczoną żelatnę łączymy z masą twarogową i dokładnie mieszamy. Upieczony i wystudzony spód wypełanimy masą kawową i wstawiamy do lodówki na około półtorej godziny. Przed podaniem polewamy syropem daktylowym lub miodem, posypujemy startą czekoladą i pokruszonymi orzechami.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz