Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Czekoladowe ciasto z frużeliną jabłkowo - gruszkową

Nie wiem jak Wy, ale "masiaste" ciasta, to zupełnie nie moja bajka... Zdecydowanie wolę te bardziej suche, kruche, biszkoptowe... Są szybkie w przygotowaniu i w łatwy sposób można je przetransportować, bez obawy, że coś się roztopi, wypłynie i zabrudzi wszystko... Oczywiście można też pokombinować i zrobić ciasto z niespodzianką w środku... No właśnie... Pierwsza wersja była bez niczego, ale za drugim razem postanowiłam ją ulepszyć... I tak powstało czekoladowe ciasto z niespodzianką, czyli...

Czekoladowe ciasto z frużeliną jabłkowo - gruszkową


        Składniki:

  • 180g mąki kukurydzianej, ryżowej lub pszennej  
  • 20g gorzkiego kakao
  • 70g erytrolu lub innego słodzidła  
  • 3 jajka  100g mleka (użyłam roślinnego)
  • 70g mocno dojrzałego banana  
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 1/4 łyżeczki sody  
  • Łyżka przyprawy korzennej (przepis na domową przyprawę korzenną znajdziecie TU)
  • 15g oleju rzepakowego

        Dodatkowo: 

* Ciasto możemy zrobić również bez owocowego środka




        Wykonanie: 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i erytrol ciągle ubijając. Banana blendujemy z mlekiem na gładką masę i dodajemy do masy jajecznej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną przesiewamy do miski z mokrymi składnikami i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Mus owocowy mieszamy z mlekiem. Do keksówki przelewamy 3/4 masy czekoladowej, na środek nakładamy masę owocową i wylewamy pozostałą część masy czekoladowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. 

SMACZNEGOOO! <3



Komentarze

instagram @zzubelek