Czekoladowe ciasto z frużeliną jabłkowo - gruszkową
Nie wiem jak Wy, ale "masiaste" ciasta, to zupełnie nie moja bajka... Zdecydowanie wolę te bardziej suche, kruche, biszkoptowe... Są szybkie w przygotowaniu i w łatwy sposób można je przetransportować, bez obawy, że coś się roztopi, wypłynie i zabrudzi wszystko... Oczywiście można też pokombinować i zrobić ciasto z niespodzianką w środku... No właśnie... Pierwsza wersja była bez niczego, ale za drugim razem postanowiłam ją ulepszyć... I tak powstało czekoladowe ciasto z niespodzianką, czyli...
Czekoladowe ciasto z frużeliną jabłkowo - gruszkową
Składniki:
- 180g mąki kukurydzianej, ryżowej lub pszennej
- 20g gorzkiego kakao
- 70g erytrolu lub innego słodzidła
- 3 jajka 100g mleka (użyłam roślinnego)
- 70g mocno dojrzałego banana
- Szczypta soli
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- Łyżka przyprawy korzennej (przepis na domową przyprawę korzenną znajdziecie TU)
- 15g oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 130g musu owocowego z kawałkami owoców (użyłam frużeliny o smaku jabłkowo-gruszkowym)
- 20g mleka (użyłam roślinnego)
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i erytrol ciągle ubijając. Banana blendujemy z mlekiem na gładką masę i dodajemy do masy jajecznej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną przesiewamy do miski z mokrymi składnikami i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Mus owocowy mieszamy z mlekiem. Do keksówki przelewamy 3/4 masy czekoladowej, na środek nakładamy masę owocową i wylewamy pozostałą część masy czekoladowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz