Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Wigilijna kutia z kaszy pęczak

Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski. Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku,  słodu, miodu,  bakalii:  różnorakich orzechów, rodzynek i innych dodatków. 

Kutia jest jedną ze słodkich potraw, które pojawiają się na wigilijnych stołach. W tym roku i ja postanowiłam przygotować kutię, w lekko uproszczonej wersji, gdyż zamiast pszenicy użyłam po prostu kaszy pęczak, która jest zdecydowanie łatwiej dostępna. 

Zapraszam...

Wigilijna kutia z kaszy pęczak


        Składniki:

  • 100g kaszy pęczak 
  • 120g maku 
  • 400g mleka (użyłam ryżowego o smaku waniliowym) 
  • 100g miodu 
  • 50g suszonej żurawiny 
  • 30g suszonych moreli 
  • 50g migdałów 
  • 50g orzechów włoskich 



        Wykonanie: 

Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mleko zagotowujemy, a następnie gorącym zalewamy mak i odstawiamy na min 12 godzin, najlepiej na noc. Mak odciskamy na gazie i dwukrotnie mielimy. Pod koniec mielenia dodajemy miód i mieszamy z makiem. Orzechy i suszone owoce mielimy lub drobno siekamy i łączymy z makiem oraz kaszą. Chłodzimy w lodówce i podajemy schłodzone. 

SMACZNEGOOO!! <3 




Komentarze

instagram @zzubelek