Wigilijna kutia z kaszy pęczak
Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski. Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii: różnorakich orzechów, rodzynek i innych dodatków.
Kutia jest jedną ze słodkich potraw, które pojawiają się na wigilijnych stołach. W tym roku i ja postanowiłam przygotować kutię, w lekko uproszczonej wersji, gdyż zamiast pszenicy użyłam po prostu kaszy pęczak, która jest zdecydowanie łatwiej dostępna.
Zapraszam...
Wigilijna kutia z kaszy pęczak
Składniki:
- 100g kaszy pęczak
- 120g maku
- 400g mleka (użyłam ryżowego o smaku waniliowym)
- 100g miodu
- 50g suszonej żurawiny
- 30g suszonych moreli
- 50g migdałów
- 50g orzechów włoskich
Wykonanie:
Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mleko zagotowujemy, a następnie gorącym zalewamy mak i odstawiamy na min 12 godzin, najlepiej na noc. Mak odciskamy na gazie i dwukrotnie mielimy. Pod koniec mielenia dodajemy miód i mieszamy z makiem. Orzechy i suszone owoce mielimy lub drobno siekamy i łączymy z makiem oraz kaszą. Chłodzimy w lodówce i podajemy schłodzone.
SMACZNEGOOO!! <3
Komentarze
Prześlij komentarz