Domowa przyprawa korzenna
Przyprawa do piernika... przecież na półkach sklepowych jest ich mnóstwo, no i jest tania...
No właśnie... Ale co w zamian za to?
Na pierwszym miejscu CUKIER. Ja się pytam PO CO?!
Przecież ciasto i tak dosładzamy, to po co jeszcze dolewać oliwy do ognia...
Przyprawy korzenne, ich aromat i połączenie, same w sobie dodają słodyczy ciastom, wypiekom,
czy innym deserom. Owszem można dostać taką bez cukru, ale za tą trzeba już zapłacić trochę więcej. Na wszystko jednak jest rozwiązanie! Jakie? Proszę bardzo! Najprostsza na świecie, ekspresowa...
DOMOWA PRZYPRAWA KORZENNA
Składniki:
- 30g kory cynamonu lub 2 opakowania cynamonu mielonego
- 10g imbiru mielonego
- 10g gałki muszkatołowej mielonej
- Pół łyżki kardamonu mielonego
- Łyżeczka ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- Ziarenka z jednej gwiazdki anyżu
Wykonanie:
Wszystkie składniki mielimy w blenderze lub w młynku do kawy i przesypujemy do pojemnika.
I GOTOWE! <3
Komentarze
Prześlij komentarz