Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Ciasto a'la Ferrero Rocher z...

 Snickers z fasoli okazał się na tyle dobry, że za każdym razem, kiedy pytałam brata, jakie dzisiaj zrobić ciasto, odpowiedź była tylko jedna: SNICKERSA Z FASOLI! :D Jednak za mną chodziło co innego... Coś czekoladowego... mocno czekoladowego... z orzechami... I wtedy wpadłam na pomysł, żeby stworzyć coś podobnego do Snickersa, ale z czekoladą... Co mnie natchnęło? Pudełko pralinek Ferrero Rocher, które mama dostała na urodziny. :D I tak własnie powstało...


Ciasto a'la Ferrero Rocher z fasoli 



        Składniki:

        Spód:
  • 100g suszonych daktyli bez pestek
  • 10g gorzkiego kakao
  • 70g płatków owsianych
  • 30g masła orzechowego bez soli i cukru (POLECAM TO!)
  • 50g mleka (użyłam roślinnego)

        Masa fasolowa:
  • 220g odsączonej fasoli z puszki (użyłam białej)
  • 50g masła orzechowego
  • 50g mąki kokosowej
  • 150g mleka (użyłam roślinnego)
  • 100g suszonych daktyli bez pestek
  • 30g gorzkiego kakao
  • 30g erytrolu


        Polewa czekoladowa: 
  • 50g czekolady gorzkiej (użyłam czekolady bez cukru, dostępnej TU)
  • 60g płynnej części mleka kokosowego
  • 30g masła orzechowego
  • 20 g pokruszonych orzechów (pomieszałam migdały i włoskie)

        Dodatkowo:
  • 30g pokruszonych orzechów (pomieszałam migdały i włoskie)



        Wykonanie:

Spód:

Płatki owiane mielimy na drobną mąkę. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, a następnie blendujemy z resztą składników tak, aby wszystkie się połączyły. Tak powstałą masą wyklejamy spód foremki silikonowej lub tortownicy. Wkładamy do zamrażarki na ok. 40 minut. 

Masa fasolowa:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i wykładamy na wcześniej schłodzony spód. Wyrównujemy łyżką, zwilżoną ciepłą wodą i ponownie wkładam do zamrażarki na ok. godzinę.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem kokosowym w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy orzechy, a kiedy polewa zacznie lekko zastygać, polewamy nią ciasto i zostawiamy do cąłkowitego zastygnięcia. Gotowe ciasto dekorujemy pokruszonymi orzechami i pralinkami Ferrero Rocher.

SMACZNEGOOO! <3 


Komentarze

instagram @zzubelek