Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Wegańskie kotlety z buraka i kaszy jaglanej

        Już od jakiegoś czasu wyeliminowałam z diety/ ograniczyłam do minimum spożywanie mięsa w sowjej diecie. Ja jednak szukam swoich rozwiązań, odkrywając tym samym nowe możliwości i połączenia smakowe. Buraki to oczywiście nieodłączny element mojej diety, bo po prostu je UWIELBIAM! W tym przypadku, połączyłam je z kaszą jaglaną i powstały...

Wegańskie kotlety z buraka i kaszy jaglanej

z których można przygotwać również domowe HAMBURGERY

Zapraszam...


        Składniki:

  • 250g ugotowanego lub upieczonego (obranego) buraka
  • 150g suchej kaszy jaglanej
  • 150g obranej cebuli
  • 40g białej części pora
  • 120g obranej marchewki
  • 100g płatków owsianych
  • 60g płatków jaglanych (lub owsianych)
  • 30g siemienia lnianego ziarnistego
  • 20g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Czosnek granulowany
  • Sól i pieprz do smaku



        Wykonanie: 


Kaszę płuczemy dokładnie na sitku, najlepiej zrobić to kilkakrotnie, następnie gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno pokrojone cebulę i pora. Marchewkę rozdrabniamy blenderem, wrzucamy na patelnię i dusimy razem z cebulą i porem aż marchewka zmięknie. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy czosnkiem, ziołami, sola i pieprzem i dusimy przez 15 minut. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Podsmażone warzywa i kaszę blendujemy z resztą składników i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej paierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopn Celsjusza. Kotlety pieczemy przez 30 minut z jednej strony, nastęnie przewracamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. 

SMACZNEGOO! <3


Komentarze

instagram @zzubelek