Jogurtowa babka cytrynowa
Wielkanocna Babka to chyba coroczny gość każdego stołu wielkanocnego. Cytrynowa, pomarańczowa, paskowa, jogurtowa, drożdżowa, majonezowa etc... Możliwości jest naprawdę wiele. Ja w tym roku trochę pokombinowałam i stworzyłam 2 w 1. Dlaczego? Moja babka powstała na bazie jogurtu naturalnego, więc jogurtowa, ale nie jest wilgotna, dlatego a'la piaskowa. Niemniej... Jest bardzo prosta, szybka, a przede wszystkim smaczna.
Zapraszam...
Składniki:
- 3 jajka
- 300g mąki (użyłam 150g mąki pszennej pełnoziarnistej i 150g mąki kukurydzianej)
- 350g jogurt naturalnego (najlepiej sprawdzi się taki o rzadkiej konsystencji)
- 40g oleju rzepakowego
- Sok z połowy cytryny
- Skórka otarta z jednej cytryny
- 150g erytrolu lub innego słodzidła (jeśli używamy cukru, dodajemy go mniej, gdyż jest bardziej słodki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy jogurt, jajka, olej, sok i skórkę z cytryny. W drugiej mieszamy suche składniki i następnie łączymy wszystko ze sobą. Gotową masę przelewamy do foremki na babkę (ja użyłam formy nieprzywierającej, dlatego nie smarowałam niczym w środku, natomiast, jeśli nie mamy zwykłą formę na babkę, warto nasmarować ją olejem i posypać bułką tartą. Babkę wkładamy do piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy.
SMACZNGO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz