Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Jogurtowa babka cytrynowa

Wielkanocna Babka to chyba coroczny gość każdego stołu wielkanocnego. Cytrynowa, pomarańczowa, paskowa, jogurtowa, drożdżowa, majonezowa etc... Możliwości jest naprawdę wiele. Ja w tym roku trochę pokombinowałam i stworzyłam 2 w 1. Dlaczego? Moja babka powstała na bazie jogurtu naturalnego, więc jogurtowa, ale nie jest wilgotna, dlatego a'la piaskowa. Niemniej... Jest bardzo prosta, szybka, a przede wszystkim smaczna. 

Zapraszam...

Jogurtowa babka cytrynowa


        Składniki:

  • 3 jajka
  • 300g mąki (użyłam 150g mąki pszennej pełnoziarnistej i 150g mąki kukurydzianej)
  • 350g jogurt naturalnego (najlepiej sprawdzi się taki o  rzadkiej konsystencji)
  • 40g oleju rzepakowego
  • Sok z połowy cytryny
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • 150g erytrolu lub innego słodzidła (jeśli używamy cukru, dodajemy go mniej, gdyż jest bardziej słodki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


        Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy jogurt, jajka, olej, sok i skórkę z cytryny. W drugiej mieszamy suche składniki i następnie łączymy wszystko ze sobą. Gotową masę przelewamy do foremki na babkę (ja użyłam formy nieprzywierającej, dlatego nie smarowałam niczym w środku, natomiast, jeśli nie mamy zwykłą formę na babkę, warto nasmarować ją olejem i posypać bułką tartą. Babkę wkładamy do piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy.

SMACZNGO! <3 


Komentarze

instagram @zzubelek