Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Owsiana tarta z kremem kakaowo - kokosowym, solonym karmelem z daktyli i polewą czekoladową

Ostatnia piękna, słoneczna niedziela, poranna kawa i... No właśnie... Czegoś tutaj zabrakło... CIASTO! Tylko co zrobić, kiedy nie w sobotę nie zrobiłam dużych zakupów? Czyszczenie lodówki i wszystkich szafek to strzał w 10! Resztki twarogu sernikowego, masło orzechowe, płatki owsiane, trochę kakao itd... I VOILA! 

Zapraszam...

Owsiana tarta z kremem kakaowo - kokosowym, solonym karmelem z daktyli i polewą czekoladową



        Składniki:

        Spód:
  • 130g płatków owsianych
  • 180g dojrzałego banana
  • 20g soku z pomarańczy
  • 60g masła orzechowego bez soli i cukru (polecam TO!) 
  • 20g gorzkiego kakao
  • 50g mąki kokosowej
  • 80g mleka (użyłam roślinnego)

        Krem kakaowo - kokosowy:
  • 380g twarogu sernikowego
  • 100g erytrolu ksylitolu lub innego słodzidła
  • 40g mąki kokosowej
  • 30g mleka 
  • 20g gorzkiego kakao
  • 20g żelatyny
  • 60g wody

        Karmel daktylowy:
  • 60g suszonych daktyli
  • 40g masła orzechowego bez soli i cukru
  • 30g mleka 

       Polewa czekoladowa: 
  • 30g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady bez cukru, dotępnej w Biedronce)
  • 30g mleka
  • 50g płynnego miodu
  • 20g masła orzechowego

        Dodatowo:
  • 30g pokruszonych, ulubionych orzechów (użyłam orzechów pecan)



        Wykonanie:

Spód: 

Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Banana miksujemy z mlekiem, sokiem pomarańczowym i masłem orzechowym na gładką masę, dodajemy zmielone płatki i resztę suchych składników i misujemy do momentu ich połączenia. Tak przygotowaną masą, wyklejamy spód i boki formy na tartę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 


Karmel daktylowy: 

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10/15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle z masłem orzechowym i mlekiem. Gotowy karmel wykładamy na upieczony i wystudzony wcześniej spód.


Krem kakaowo - kokosowy:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, aby nie było grudek. Twaróg miksujemy z erytrolem, kakao, mlekiem i mąką kokosową na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Krem wylewamy na warstwę karmelu i zostawiamy do zastygnięcia masy.


Polewa czekoladowa:

W garnuszku podgrzewamy miód, czekoladę i mleko. Kiedy się rozpuszczą, lekko studizmy i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy i wylewamy polewę na zastygnięty krem (aby dobrze rozprowadzić polewę, można pomóc sobie nożem). Zostawiamy do zastygnięcia. Na koniec dekorujemy pokruszonymi orzechami.

GOTOWE! SMACZNEGOO! <3


Komentarze

instagram @zzubelek