Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Czekoladowy tort z karmelem z daktylami, kremem kokosowym i polewą czekoladową

Słodka niespodzianka, to najlepsza NIESPODZIEWAJKA! To takie lubię robić najbardziej. Nie tylko w kuchni, ale tutaj szczególnie, moja wyobraźnia pracuje na najwyższych obrotach <3 Zazwyczaj zamykam oczy i widzę to, co chcę zrobić. Jednak zostaje jeszcze wnętrze... Tutaj często główkuję, kombinuję i dokonuję różnych połączeń. Jednak dzięki moim DOMOWYM TESTEROM, udaje się stworzyć "coś" co ma smak! :D :D

Zapraszam...

Czekoladowy tort z karmelem z daktylami, kremem kokosowym i polewą czekoladową





        Składniki:

        Biszkopt czekoladowy:
  • 5 jajek
  • 50g kakao
  • 100g mąki
  • 120g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła

        Masa daktylowa: 
  • 200g suszonych daktyli
  • 100g masła orzechowego (polecam TO!)
  • 50g czekolady (użyłam czekolady mlecznej bez cukru, dostępnej w Biedronce)

        Masa kokosowa:
  • 1/2 masy daktylowej
  • 150g stałej części mleka kokosowego
  • 50g dowolnego mleka (użyłam roślinnego)
  • 50 g mąki kokosowej

        Polewa czekoladowa:
  • 50g czekolady (użyłam czekolady gorzkiej bez cukru, dostępnej w Biedronce)
  • 70g płynnej części mleka kokosowego
  • 30g masła orzechowego (polecam TO!)

        Do nasączenia: 
  • Sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy

        Dodatkowo: 
  • 150g kwaskowatego dżemu (użyłam Frużeliny o smaku mango dostępnej TU)

        Do dekoracji użyłam:
  • Solone pistacje 
  • Mrożone maliny
  • Listki świeżej mięty




        Wykonanie: 

Biszkopt czekoladowy:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy erytrol i żółtka i ubijamy do momentu aż się połączą. Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza do tzw. "suchego patyczka. (Możemy upiec dwa biszkopty, dzieląc masę na pół lub upiec jeden, a następnie przekroić go na pół.) Po upieczeniu studzimy, a następnie nasączamy sokiem pomarańczowym.

Masa daktylowa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odtsawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy z resztą składników na gładką masę, którą następnie dzielimy na pół. 


Masa kokosowa:

Do odłożonej połowy masy daktylowej dodajemy stałą część mleka kokosowego, płynne mleko i mąkę kokosową. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a powstały krem dzielimy na pół (połowa kremu posłuży do posmarowania boków i wierzchu tortu).


Polewa czekoladowa:

Czekoladę z mlekiem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy lekko ostygnie, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. 


PRZEŁOŻENIE TORTU:

Na pierwszy czekoladowy biszkopt, wykładamy masę daktylową, następnie rozsmarowujemy równomiernie warstwę dżemu. Kolejno wykładamy połowę masy kokosowej i przykrywamy drugim czekoladowym biszkoptem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą połową kremu kokosowego i polewamy przygotowaną polewą czekoladową i wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła. Gotowy tort dekorujemy pokruszonymi pistacjami, mrożonymi malinami i listkami mięty. 


SMACZNEGOOOO!!! <3 <3 
        

Komentarze

  1. The boom in betting was rapidly followed by backlash from the general public}, media, and authorities as drawback playing habits grew to become increasingly common. According 1xbet to Fields, it’s the intermittent nature of those promos that drives compulsive habits. Do not contemplate playing as a means of earning cash and solely play with cash that you could afford to lose. Remain in control of|in charge of|in command of} your gameplay by using Mr Green’s Predictive Tool, set yourself gaming limits, take a break or self-exclude yourself. For extra data on our Green Gaming instruments please click on right here.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

instagram @zzubelek