Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Tort czekoladowy z kremem kokosowo - kakaowym i pomarańczami (bez cukru)

Każdy, kto mnie zna, wie, że lubię próbować nowych rzeczy... I wcale nie mówię tutaj o próbowaniu nowych smaków, a bardziej o próbowaniu swoich sił w nowych zadaniach, zrówno w kuchni, jak i w innych dziedzinach życia. :D W kuchennym wymarze postanowiłam zmierzyć się z wykoanniem TORTU! Tort nie byle jaki, bo czekoladowy, z kremem kokosowo - czekoladowym i nutą pomarańczy... Oczywiście po mojemu, od deski do deski... 

Zapraszam...

Tort czekoladowy z kremem kokosowo - kakaowym i pomarańczami (bez cukru)



        Składniki:

        Biszkopt czekoladowy:
  • 5 jajek
  • 140g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej
  • 100g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (jeśli uzywamy zwykłego cukru dodajemy mniej, gdyż jest bardziej słodki)
  • 20g gorzkiego kakao
  • 50 ml mleka (użyłam roślinnego)
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli

        Krem czekoladowo - kokosowy:
  • 200g mleka kokosowego
  • 100g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (jeśli uzywamy zwykłego cukru dodajemy mniej, gdyż jest bardziej słodki) 
  • 50g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów - POLECAM TO)
  • 50g gorzkiej czekolady (bez cukru lub o zawartości kakao min. 70%)
  • 20g gorzkiego kakao
  • 30g mąki kokosowej
        
        Dodatkowo:
  • Plasterki pomarańczy
  • Pokruszone orzeszki ziemne (bez soli i cukru)
  • Starta gorzka czekolada





        Wykonanie:

Biszkopt czekoladowy:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzidłem na kogel mogel, a następnie dodajemy do ubitych białek i ponownie ubijamy, do momentu powstania gładkiej masy. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Masę na biszkopt przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy, a następnie przekrawamy tak, aby powstaly dwa blaty.


Krem czekoladowo - kokosowy:

Wszystkie składniki na krem mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera tak, aby połączyły się w jednolitą masę. 

Gotowym kremem przekładamy biszkopty i smarujemy tort na wierzchu i dookoła. Gotowy tort dekorujemy pokruszonymi orzeszkami, startą czekoladą i plasterkami pomarańczy. 

VOILA! <3 


Komentarze

instagram @zzubelek