Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Babka pomarańczowa z orzechami i polewą czekoladową na kefirze

Jogurtowa Babka Cytrynowa, która przypadła Wam do gustu, skłoniła mnie do kolejnych eksperymentów i kombinacji... Wilgotna, mocno pomarańczowa, z orzechami, oblana polewą czekoladową i posypana solonymi pistacjami... NIEBO! <3 
Zapraszam...

Babka pomarańczowa z orzechami i polewą czekoladową na kefirze 



        Składniki:

        Babka:
  • 3 jajka
  • 450g kefiru
  • 50g oleju rzepakowego
  • 300g mąki (użyłam ryżowej)
  • 120g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (jeśli używamy cukru, możemy dodać go mniej, gdyż jest bardziej słodki) 
  • Sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30g ulubionych orzechów (użyłam orzechów pecan)

        Polewa czekoladowa:
  • 50g czekolady (użyłam gorzkiej bez dodatku cukru dostępnej w biedronce)
  • 70g płynnej części mleka kokosowego
  • 30g pasty kokosowej (użyłam TEJ)

        Dodatkowo:
  • 30g pokruszonych solonych pistacji

        Wykonanie: 

Babka:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy kefir, jajka, olej, sok i skórkę z pomarańczy. W drugiej mieszamy suche składniki i następnie łączymy wszystko ze sobą. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremki na babkę (ja użyłam formy nieprzywierającej, dlatego nie smarowałam niczym w środku, natomiast, jeśli nie mamy zwykłą formę na babkę, warto nasmarować ją olejem i posypać bułką tartą. Babkę wkładamy do piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy.

Polewa czekoladowa:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleko kokosowe i czekoladę. Na koniec dodajemy pastę kokosową i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej polewy. Kiedy polewa zacznie lekko zastygać, polewamy wystudzoną babkę i posypujemy pokruszonymi pistacjami. 

SMACZNEGOO! <3


Komentarze

instagram @zzubelek