Czekoladowy, proteinowy sernik na zimno z czekoladowo - daktylowym karmelem
Najprostsze, smakuje najlepiej. Bez żadnych kombinacji i tym razem bez spodu, ale za to z warstwą czekoladowo - daktylowego karmelu. Szybki, prosty i pyszny deser, który dostał WYSOKIE NOTY :D Dodatkowa porcja białka sprawia, że sprawdzi się idealnie, jako przekąska po treningu.
Zapraszam na...
Czekoladowy, proteinowy sernik na zimno z czekoladowo - daktylowym karmelem
Składniki:
Sernik:
- 500g twarogu sernikowego z wiaderka
- 200g jogurtu naturalnego o kremowej konsystencji
- 30g NUTLOVE PROTEIN SHAKE CHOCO HAZELNUT* lub innej odżywki o smaku czekoladowym/orzechowym
- 40g erytrolu lub innego słodzidła
- 20g żelatyny
- 70g wody
Karmel czekoladowo - daktylowy:
- 100g suszonych daktyli bez pestek
- 40g masła orzechowego bez soli i cukru (polecam TO)
- 40g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady bez cukru)
- 70g mleka kokosowego
- Szczypta soli
Do dekoracji:
- Orzeszki
- Tarta czekolada
- Listki mięty
Wykonanie:
Sernik:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, aby nie było grudek. Twaróg blendujemy z resztą składników, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy do tortownicy (użyłam tej o średnicy 18 cm) i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Karmel czekoladowo - daktylowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy z resztą składników na gładką masę. Gotową wykładamy na wcześniej schłodzony sernik i ponownie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy orzeszkami, startą czekoladą i listkami mięty.
SMACZNEGOOO! <3
* Z moim kodem "ZZUBELEK10" dostaniecie 10% rabatu na cały asortyment w SKLEPIE SFD
Komentarze
Prześlij komentarz