Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Jesienne ciasto z jabłkami (wegańskie, bez cukru)

Aura za oknem robi się coraz bardziej jesienna. Dlatego też w kuchni pora na JESIENNE - KUCHENNE REWOLUCJE! W małym, domowym sadzie, drzewa aż uginają się pod ciężarem jabłek, a te przyciągają nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem, bo są po prostu przepyszne. 
To ciasto nie było w planie, ale naszła mnie ochota, aby coś upichcić i zrobiłam małe czyszczenie lodówki. Tym razem przepis w 100% WEGAŃSKI, BEZ JAJEK, BEZ CUKRU. 

Zapraszam na...

Jesienne ciasto z jabłkami (wegańskie, bez cukru)



        Składniki:

        Suche: 
  • 300g mąki (u mnie pół na pół kukurydziana i pszenna pełnoziarnista)
  • 30g wiórków kokosowych
  • Łyżka przyprawy korzennej (przepis na domową przyprawę korzenną znajdziecie TU)
  • Łyżka proszku do pieczenia

        Mokre:
  • 100ml mleka kokosowego 
  • 180ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 30g oleju rzepakowego
  • 100g dojrzałego banana
  • Łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
        Dodatkowo:
  • Duże jabłko (150g)


        Wykonanie: 

W jednej misce łączymy suche składniki. Mokre składniki miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy i dodajemy do suchych. Jabłko dzielimy na pół. Jedną połowę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z masą na ciasto. Gotową masę przelewamy do foremki (użyłam keksówki). Drugą połowę jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut.

SMACZNEGOOO! <3

Komentarze

instagram @zzubelek