Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Batoniki a'la Bounty (bez cukru)

Kokos i czekolada to kolejne połączenie, które zasługuje na oklaski. Chyba każdy zna batoniki Bounty, które zdobią sklepowe półki. Ja oczywiście wuchodzę naprzeciw i mam dla Was domową, zdrowszą wersję tych kokosowych pyszności. Spróbujcie sami, a przekonacie się, że zrobione własnoręcznie smakują jeszcze lepiej niż sklepowe. Zapraszam na...

Batoniki a'la Bounty (bez cukru) 

        Składniki na 24 małe batoniki lub 12 większch

        Warstwa kokosowa:

  • 180g wiórków kokosowych
  • 180g gęstej części mleczka kokosowego
  • 60g kremu kokosowego lub masła orzechowego (użyłam TEGO, ale polecam też TEN lub TEN)
  • 60g moidu lub syropu z agawy
  • 80g mąki kokosowej

        Polewa czekoladowa:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 100g mleka migdałowego lub zwykłego











        Wykonanie:

Warstwa kokosowa:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, tak, aby się połączyły. Gotową masę kokosową, przekładamy do foremki silikonowej (użyłam foremki do batoników, ale można użyć zwykłej kwadratowej, lub prostokątnej i podzielić nożem) i wkładamy do zamrażarki na godzinę.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy ostygnie, dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kokosowe batony, obtaczamy w czekoladzie i wkładamy do lodówki, aby czekolada się zastygła. 

SMACZNEGOOO!

Komentarze

instagram @zzubelek