Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Karmelove Love czyli karmelowy deser na zimno

Pomysł na ten deser był naprawdę przypadkowy... W szafce znalazłam budyń o smaku solonego karmelu i od tego się zaczęło... Potem składniki same wpadały mi do rąk :D I tak powstało to cudo, które smakiem przypomina jakiś popularny batonik, tylko nie mogę przypomniec sobie jaki. :O
Mimo tego, wpadajcie po przepis na...

Karmelove Love, czyli karmelowy deser na zimno


        Składniki (6 porcji):

        Budyń:
  • 2 opakowania budyniu o smaku solonego karmelu 
  • 50g erytrolu
  • 750g mleka (użyłam roślinnego)

         Karmel z daktyli:
  • 100g suszonych daktyli
  • 50g masła orzechowego (polecam TO)
  • 40g mleka (użyłam kokosowo - ryżowego)
  • Odrobina soli

         Dodatkowo:
  • 75g kruchych ciasteczek zbożowych (użyłam ciastek bez cukru)
  • 40g płatków czekoladowych a'la muszelki (użyłam TYCH)
  • Listki mięty do dekoracji



















        Wykonanie:

Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy, a następnie przekładamy do szklanek. Na budyń układamy pokruszone ciasteczka. Przygotowujemy karmel z daktyli. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktle z masłem orzechowym, solą i mlekiem. Gotowy karmel wykładamy na warstwę ciastek. Płatki czekoladowe kruszymy i posypujemy nasz daktylowy karmel. Dekorujemy listkami mięty i gotowe. 

Smacznegooo! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek