Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Bananowo - owsiane ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Czekolada i masło orzechowe... 

Kto ich nie lubi? Nieeee ich nie da się nie lubić :D 
Szybka przekąska, którą można zabrać ze sobą do szkoły, pracy, czy też w trasę...

Kolejny pomysł na wykorzystanie ciemnych, przejrzałych bananów,
bo z nich naprawdę można zrobić CUDA! 

Bananowo - owsiane ciasteczka
z masłem orzechowym i czekoladą <3
 



        Składniki: 
  • 170g bardzo dojrzałego banana
  • 30g masła orzechowego (użyłam masła z dodatkiem kawy od BeRAW)
  • 60g płatków owsianych górskich 
  • 20g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
  • 10g dowolnej mąki (użyłam kokosowej)
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia 

        Wykonanie:

Płatki owsiane delikatnie mielimy, dodajemy czekoladę i ponownie miksujemy,
tak, aby czekolada rozdrobniła się na małe kawałki. Zmiksowane płatki i czekoladę 
przesypujemy do miski, a w blenderze miksujemy banana i masło orzechowe,
tak aby powstała gładka masa, którą następnie mieszamy z płatkami
i czekoladą. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia
i mieszamy szpatułką tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, układamy porcję ciasta 
i formujemy kształt ciastek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 
do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.







Komentarze

instagram @zzubelek