Tarta czekoladowa z kremem kokosowym i truskawkami
Kiedy na rynku pojawiły się truskawki, w mojej głowie od razu narodziło się
mnóstwo pomysłów na ich wykorzystanie...
Sobotnie zakupy nie mogły obejść się bez zakupu truskawek, a z racji tego,
że wczoraj była niedziela, ciasto z truskawkami sprawdziło się idealnie.
Dzieciaki zadowolone, inni degustatorzy również, więc ja oczywiście dzielę się przepisem.
Na dzisiaj został już tylko jeden kawałek (przynajniej przed chwilą jeszcze był :D)
Więcej mówić nie będę, przpis po prostu trzeba wypróbować <3
Zapraszam na
Tartę czekoladową z kremem kokosowym i truskawkami
Składniki:
Spód:
- 100g ciastek owianych bez cukru (użyłam tych)
- 100g bardzo dojrzałego banana
- 40g masła orzechowego (polecam to)
- 10g gorzkiego kakao
Masa kokosowo - serowa:
- 380g twarogu sernikowego w wiaderku
- 60g erytrolu lub innego słodzidła
- 50g mleka roślinnego lub zwykłego
- 50g mąki kokosowej
- 10g żelatyny + 40 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- Truskawki
- Syrop daktylowy lub miód
Wykonanie:
Spód:
Ciastka rozgniatamy lub mielimy w blenderze. Dodajemy banana, masło orzechowe, kakao
i miksujemy do momentu, aż powstanie ciasto. Tak przygotowanym ciastem
wyklejamy foremkę na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzananego
do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10 minut. Po wyjęciu studzimy.
i miksujemy do momentu, aż powstanie ciasto. Tak przygotowanym ciastem
wyklejamy foremkę na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzananego
do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10 minut. Po wyjęciu studzimy.
Masa kokosowo serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. Ser miksujemy ze słodzikiem, mlekiem i mąką kokosową na gładką masę, a następnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
Masę wylewamy na wystudzony spód i wkładamy do lodówki na ok. godzinę/ póltorej.
Na wierzch ciasta układamy pokrojone w plasterki truskawki, przed podaniem
polewamy syropem daktylowym lub miodem.
Smacznego! <3
Komentarze
Prześlij komentarz