Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Tarta czekoladowa z kremem kokosowym i truskawkami

Kiedy na rynku pojawiły się truskawki, w mojej głowie od razu narodziło się 
mnóstwo pomysłów na ich wykorzystanie...
Sobotnie zakupy nie mogły obejść się bez zakupu truskawek, a z racji tego, 
że wczoraj była niedziela, ciasto z truskawkami sprawdziło się idealnie. 
Dzieciaki zadowolone, inni degustatorzy również, więc ja oczywiście dzielę się przepisem. 
Na dzisiaj został już tylko jeden kawałek (przynajniej przed chwilą jeszcze był :D) 
Więcej mówić nie będę, przpis po prostu trzeba wypróbować <3

Zapraszam na
Tartę czekoladową z kremem kokosowym i truskawkami


        Składniki:

        Spód:

  • 100g ciastek owianych bez cukru (użyłam tych)
  • 100g bardzo dojrzałego banana
  • 40g masła orzechowego (polecam to)
  • 10g gorzkiego kakao


        Masa kokosowo - serowa:

  • 380g twarogu sernikowego w wiaderku
  • 60g erytrolu lub innego słodzidła
  • 50g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 50g mąki kokosowej
  • 10g żelatyny + 40 ml gorącej wody
        Dodatkowo:
  • Truskawki
  • Syrop daktylowy lub miód

        Wykonanie: 

Spód:

Ciastka rozgniatamy lub mielimy w blenderze. Dodajemy banana, masło orzechowe, kakao
i miksujemy do momentu, aż powstanie ciasto. Tak przygotowanym ciastem
wyklejamy foremkę na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzananego
do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10 minut. Po wyjęciu studzimy. 

Masa kokosowo serowa:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. Ser miksujemy ze słodzikiem, mlekiem i mąką kokosową na gładką masę, a następnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
Masę wylewamy na wystudzony spód i wkładamy do lodówki na ok. godzinę/ póltorej.

Na wierzch ciasta układamy pokrojone w plasterki truskawki, przed podaniem 
polewamy syropem daktylowym lub miodem. 

Smacznego!  <3







Komentarze

instagram @zzubelek