Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Tarta bananowo - owsiana z twarogowym kremem czekoladowym i brzoskwiniami

Dzień doooobry! 

Nowy dzień, nowy tydzień, a co za tym idzie nowe pomysły, które rodzą się w mojej głowie...
A kiedy za oknem pojawia się słońce od razu chce się więcej ;)

Tym razem to chyba właśnie SŁOŃCE zainspirowało mnie do stworzenia 
nowego przepisu na ciasto <3 

Zapraszam na 

Tartę bananowo - owsianą
z twarogowym kremem czekoladowym i brzoskwiniami




        Składniki: 

        Spód:
  • 100g płatków owsianych górskich
  • 150g bardzo dojrzałego banana
  • 30g mąki kokosowej
  • 40g masła orzechowego
  • 20g syropu daktylowego lub miodu
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia


        Krem:
  • 250g twarogu (użyłam chudego)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 80g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 30g mąki kokosowej
  • 50g mleka (użyłam roślinnego)
  • 20g gorzkiego kakao
  • 15g żelatyny + 50 ml gorącej wody

        Dodatkowo:
  • 3 - 4 brzoskwinie
  • Pokruszone orzechy
  • Syrop daktylowy lub miód


        Wykonanie:

Spód:

Płatki mielimy na grubą mąkę. Następnie dodajemy resztę składników
i miksujemy do momentu ich połączenia się. Gotowym ciatem wyklejamy 
foremkę na tartę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza
przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy.

Krem:

Twaróg miksujemy z jogurtem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 
do momentu aż połączą się w jednolitą masę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. 
Następnie mieszamy z masą czekoladową i wylewamy na wystudzony spód.
Tartę wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Po schłodzeniu dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami,
a przed podaniem polewamy syropem daktylowym lub miodem 
i posypujemy ulubionymi orzechami.







Komentarze

instagram @zzubelek