Tarta bananowo - owsiana z twarogowym kremem czekoladowym i brzoskwiniami
Dzień doooobry!
Nowy dzień, nowy tydzień, a co za tym idzie nowe pomysły, które rodzą się w mojej głowie...
A kiedy za oknem pojawia się słońce od razu chce się więcej ;)
Tym razem to chyba właśnie SŁOŃCE zainspirowało mnie do stworzenia
nowego przepisu na ciasto <3
Zapraszam na
Tartę bananowo - owsianą
z twarogowym kremem czekoladowym i brzoskwiniami
z twarogowym kremem czekoladowym i brzoskwiniami
Składniki:
Spód:
- 100g płatków owsianych górskich
- 150g bardzo dojrzałego banana
- 30g mąki kokosowej
- 40g masła orzechowego
- 20g syropu daktylowego lub miodu
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250g twarogu (użyłam chudego)
- 150g jogurtu naturalnego
- 80g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 30g mąki kokosowej
- 50g mleka (użyłam roślinnego)
- 20g gorzkiego kakao
- 15g żelatyny + 50 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 3 - 4 brzoskwinie
- Pokruszone orzechy
- Syrop daktylowy lub miód
Wykonanie:
Spód:
Płatki mielimy na grubą mąkę. Następnie dodajemy resztę składników
i miksujemy do momentu ich połączenia się. Gotowym ciatem wyklejamy
foremkę na tartę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza
przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy.
Krem:
Twaróg miksujemy z jogurtem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
do momentu aż połączą się w jednolitą masę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek.
Następnie mieszamy z masą czekoladową i wylewamy na wystudzony spód.
Tartę wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Po schłodzeniu dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami,
a przed podaniem polewamy syropem daktylowym lub miodem
i posypujemy ulubionymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz