Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Słodki Dzień Dziecka, czyli Coco Cream

Dzień dooobry! ❤️ 
1 czerwca to nie tylko początek nowego miesiąca... To dzisiaj każde dziecko,
zarówno małe, jak i duże obchodzi swoje święto. 

A co najlepiej sprawdza się na specjlane okazje? 
Oczywiście, że ciasto! 
Myślę, że wszystkie dzieci i małe i duże, czasem lubią zjeść coś słodkiego.

Dlatego dzisiaj, żeby jeszcze bardziej osłodzić ten dzień 
każdemu dziecku, przygotowałam małe co nieco... ❤️

Zapraszam na...



        Składniki:


        Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 70g mąki owsianej
  • 30g erytrolu lub innego słodzidła
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia


        Krem kokosowy:
  • 200g gęstej części mleka kokosowego
  • 30g mąki kokosowej 
  • 50g erytrolu lub innego słodzidła
  • 20g mleka roślinnego lub zwykłego


        Dodatkowo:


        Wykonanie: 

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy erytrol i żółtka i miksujemy dalej. 
Masę jajeczną mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku 
nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut.

Krem kokosowy:

Wszystkie składniki na krem blendujemy na gładką masę.

Biszkopt smarujemy dżemem, a następnie nakładamy krem kokosowy. 
Ciasto posypujemy startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą i pokruszonymi orzechami.




Komentarze

instagram @zzubelek