Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Domowe drożdżówki z dżemem owocowym (praktycznie bez cukru)

Są i one DROŻDŻÓWKI! <3 <3 
Z tymi to była dopiero zabawa... Chałka wyszła za pierszym razem, ale to dlatego, że przed jej wykonaniem robiłam trzy podejścia do ciasta drożdżowego. Jak pisałam wcześniej, do trzech razy sztuka... Pierwsze drożdżówki wyszły nawet nawet, ale to nie było to... Lekko twardawe, bardziej jak półkruche ciasteczka, w smaku bardzo dobre, ale drożdżówki powinny być przecież miękkie...

No cóż próbuję dalej. 

Drugie podejście było już kompletnie nieudane, choć smak bułek był nieziemski, a koledzy w klasie mojego brata składali na nie zamówienia :D :D Ciasto wyszło po prostu KRUCHE...

Ale ja nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała dalej...

Trzecie podejście... Teraz musi się udać! No i co? UDAŁO SIĘ!! <3 

Wyszły po prostu idealne! Takie jak chciałam, mięciutkie, lekko słodkie, puszyste <3 Degustatorów było wielu i każdy zdecydowanie był na TAAAK! 

Zapraszam! 

Domowe drożdżówki z dżemem owocowym (praktycznie bez cukru)


        Składniki:

        Zaczyn:

  • 30g świeżych drożdży
  • 10g cukru (Składnik konieczny! Inaczej drożdże nie wyrosną)
  • 15g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka (Nie gorącego!)
        Ciasto:
  • 400g mąki (użyłam 200g ryżowej i 200g pszennej)
  • 1 jajko
  • 40g masła lub oleju kokosowego
  • 60g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 120g jogurtu naturalnego
        Dodatkowo: 
  • Ulubiony dżem (najlepiej bez cukru)
  • Roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek

        Wykonanie: 

Zaczyn:

Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy 
do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Ciasto: 

Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy w misce z erytrolem. Następnie wbijamy jajko, wlewamy roztopione masło, dodajemy jogurt oraz nasz zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste. Gdyby za bardzo się lepiło podsypujemy maką. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, lekko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka, a na każdym układamy po czubatej łyżeczce ulubionego dżemu lub konfitury. Brzegi drożdżówek smarujemy rozbitym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 20 - 25 minut.

I gotowe! <3

SMACZNEGOOO! <3 



Komentarze

instagram @zzubelek