Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Kokosowy Pudding Chia z jeżynami

 Sezon jagodowy powoli dobiega końca... Dlatego z wielką chęcią z krzaków zbieram ostatnie maliny i jeżyny, a jeszcze chętniej wykorzystuję je do przygotowywania owocowych deserów dla całej rodziny. <3 
Dzisiaj mam dla Was coś, co sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i przekąska czy deser, które także śmiało można spakować do pudełka lub słoika i zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnie czy do pracy. 

Jeśli śledzicie na bieżąco mojego bloga, z pewnością już widzieliście przepis na 
PUDDING CHIA Z MUSEM CZEKOLADOWYM I MUSEM BANANOWO - MALINOWYM 

Również tam możecie przeczytać o właściwościach, jakie mają w sobie te małe, czarne nasionka i dlaczego warto włączyć je do swojej diety. 

A teraz zapraszam na 

Kokosowy pudding chia z jeżynami



        Składniki (na 3 porcje):

        Pudding chia: 
  • 40g nasion chia 
  • 250 ml mleka 
  • 40g gęstej części mleka kokosowego
  • 20g miodu lub syropu daktylowego

        Mus jeżynowy:
  • 200g jeżyn
  • 180g słodkiego, dojrzałego banana
  • 20g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 20g mąki kokosowej (opcjonalnie)

        Wykonanie:

Pudding chia:

Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin (najlepszą opcją będzie zostawić je na noc). Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, słodzidło i dokładnie mieszamy. Gotowy pudding chia przekładamy do słoiczków.

Mus jeżynowy: 

Wszystkie składniki blendujemy na gładki mus i układamy do słoików na poprzednie warstwy. Dekorujemy wedle uznania i  zajadamy ze smakiem. 


SMACZNEGO!!! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek