Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Malinowy sernik na daktylowo - czekoladowym spodzie bez pieczenia

 Jeżyny zostały wykorzystane, a teraz czas na maliny. Te zawsze zostają do samego końca. Pamiętam, kiedy jednego roku ostatnie zbierałam w listopadzie, kiedy na zewnątrz pojawiały się pierwsze przymrozki :D :D  Dlatego korzystam ile się da, bo mrożone to zdecydowanie nie to samo co świeże <3 

Dzisiaj zapraszam na... 

Malinowy sernik na zimno na daktylowo - czekoladowym spodzie
(bez pieczenia, bez cukru, bez mąki)



        Składniki: 

        Spód: 
  • 100g suszonych daktyli 
  • 120g płatków owsianych
  • 200g słodkeigo, dojrzałego banana
  • 40g masła orzechowego
  • 10g gorzkiego kakao
  • 10g mielonych orzechów (użyłam ziemnych bez soli) 
  • 80 ml mleka

        Sernik maliowy:
  • 250g twarogu
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 100g słodkiego, dojrzałego banana
  • 50g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 100g malin
  • 20g żelatyny + 60 ml wody
        Dodatkowo: 
  • Syrop daktylowy lub miód
  • Świeże maliny
  • Starta gorzka czekolada


        Wykonanie: 


Spód:

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i miksujemy z płatkami i resztą składników na spód. Gotową masą wyklejamy spód i boki foremki na tartę, a nastęnie wkładamy do zamrażarki na pół godziny. 

Sernik malinowy:

Twaróg miksujemy z jogurtem, słodzidłem i owocami na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. Następnie mieszamy z masą serową i wylewamy na wcześniej schłodzony w zamrażarce spód daktylowy.

Przed podaniem posypujemy startą czekoladą, polewamy syropem daktylowym lub miodem oraz dekorujemy malinami. 

SMACZNEGOO! <3  

Komentarze

instagram @zzubelek