Malinowy sernik na daktylowo - czekoladowym spodzie bez pieczenia
Jeżyny zostały wykorzystane, a teraz czas na maliny. Te zawsze zostają do samego końca. Pamiętam, kiedy jednego roku ostatnie zbierałam w listopadzie, kiedy na zewnątrz pojawiały się pierwsze przymrozki :D :D Dlatego korzystam ile się da, bo mrożone to zdecydowanie nie to samo co świeże <3
Dzisiaj zapraszam na...
Malinowy sernik na zimno na daktylowo - czekoladowym spodzie
(bez pieczenia, bez cukru, bez mąki)
(bez pieczenia, bez cukru, bez mąki)
Składniki:
Spód:
- 100g suszonych daktyli
- 120g płatków owsianych
- 200g słodkeigo, dojrzałego banana
- 40g masła orzechowego
- 10g gorzkiego kakao
- 10g mielonych orzechów (użyłam ziemnych bez soli)
- 80 ml mleka
Sernik maliowy:
- 250g twarogu
- 150g jogurtu naturalnego
- 100g słodkiego, dojrzałego banana
- 50g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 100g malin
- 20g żelatyny + 60 ml wody
Dodatkowo:
- Syrop daktylowy lub miód
- Świeże maliny
- Starta gorzka czekolada
Wykonanie:
Spód:
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i miksujemy z płatkami i resztą składników na spód. Gotową masą wyklejamy spód i boki foremki na tartę, a nastęnie wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
Sernik malinowy:
Twaróg miksujemy z jogurtem, słodzidłem i owocami na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. Następnie mieszamy z masą serową i wylewamy na wcześniej schłodzony w zamrażarce spód daktylowy.
Przed podaniem posypujemy startą czekoladą, polewamy syropem daktylowym lub miodem oraz dekorujemy malinami.
SMACZNEGOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz