Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Korzenne ciasto czekoladowe z gruszkami

Jesień w pełni... Na zewnątrz tempertura zaczyna powoli spadać... Wieczory są coraz dłuższe, a nam najzwyczajniej w świecie zaczyna brakować ciepła :D :D  Nadchodzi okres, kiedy w kuchni częściej sięgamy po rozgrzewające przyprawy, takie jak CYNAMON, KARDAMON, IMBIR, CHILLI, GOŹDZIKI, a rozgrzewająca herbata z miodem, pomarańczą lub cytryną i przyprawami albo sokiem malinowym to już stały gość. <3 

Rozgrzewające przyprawy to też świetny dodatek do zimowych wypieków, owsianek, kremów i innych deserów... Zapewniam, że będą pojawiać się tutaj na bieżąco.
A dzisiaj zapraszam na...

Korzenne ciasto czekoladowe z gruszkami 



        Składniki
  • 3 jajka
  • 180g mąki kukurydzianej, ryżowej lub pszennej
  • 50g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 60g dojrzałego, słodkiego banana
  • 10g gorzkiego kakao
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki (15g) oleju rzepakowego
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • Jedna gruszka (u mnie 170g)

        Dodatkowo:
  • Zmielony na puder erytrol lub ksylitol, albo po prostu zwykły cukier puder

        Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy erytrol i żółtka ponownie ubijamy. Banana miksujemy z mlekiem. Masę jajeczną przelewamy do miski, dodajemy mąkę, kakao, przyprawy, mleko zmisowane z bananem, olej, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do deczki lub foremki silikonowej (u mnie foremka o wymiarach 20 cm x 20 cm). Gruszkę pozbawiamy gniazdek z pestkami, kroimy na mniejsze części i układamy na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza, wkładamy ciasto i pieczemy przez 30 - 35 minut. 
Przed podaniem podypujemy zmielonym erytrolem. 

SMACZNEGO! <3



Komentarze

instagram @zzubelek