Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Korzenne ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

Z ciastem marchewkowym można kombinować na wiele sposobów... Z kremem, z bakaliami, orzechami, czekoladą... Tym razem postawiłam na wersję mocno świąteczną, z dodatkiem przyprawy korzennej i polewą czekoladową. Wyszło GENIALNIE! Spróbujcie sami! 

Zapraszam na...

Korzenne ciasto marchewkowe z polewą czekoladową



        Składniki: 

        Ciasto:

  • 350g marchewki (waga po obraniu)
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć zwykłej)
  • 20g oleju rzepakowego
  • 50ml mleczka kokosowego
  • 100g erytrolu lub innego słodzidła 
  • 3 jajka
  • Łyżka przyprawy korzennej (PRZEPIS NA DOMOWĄ PRZYPRAWĘ ZNAJDZIECIE TU)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

        Polewa czekoladowa: 

  • 100g czekolady gorzkiej (użyłam czekolady bez dodatku cukru)
  • 50g płynnej części mleczka kokosowego



        Wykonanie: 

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną.Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ucieramy żółtka z erytrolem. Dodajemy białka i ubijamy, aby powstała jednolita, puszysta masa. Do jajek dodajemy startą marchewkę, mleczko kokosowe i olej rzepakowy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i przyprawą i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 80 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i mleczko kokosowe i polewamy upieczone i wystudzone ciasto. I gotowe! 

PS. Ja posypałam ciasto kruszonymi ziarnami sorowego kakao, ale możecie pokruszyć czekoladę lub obsypać orzechami. 

SMACZNEGOOO!

Komentarze

instagram @zzubelek