Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Sałatka z suszonymi pomidorami, gruszką i gorgonzolą z sosem miodowo - musztardowo - orzechowym

W kuchni uwielbiam eksperymentować, łączyć smki, zwłaszcza te nietypowe i zupełnie różne względem siebie. Słodka gruszka w połączeniu z wyrazistym smakiem suszonych pomidorów i pikantnej gorgonzoli. A całość dopieszczona słodko - kwaśnym sosem miodowo - musztardowo - orzechowym... Zapraszam...

Sałatka z suszonymi pomidorami, gruszką i gorgonzolą z sosem miodowo - musztardowo - orzechowym

         Składniki na 2 porcje: 

        Sałatka:

  • 2 garści miksu sałat
  • 50g suszonych pomidorów w zalewie
  • 60g sera gorgonzola (użyłam pikantnego)
  • 80g gruszki (najlepiej słodkiej odmiany)
  • 30g orzechów włoskich 

        Sos miodowo - musztardowo - orzechowy:

  • 10g masła orzechowego
  • 15g musztardy francuskiej
  • 10g miodu
  • Sok z połowy mandarynki 

        Wykonanie: 

Sos miodowo - musztardowo - orzechowy:

Miód ucieramy z musztardą i masłem orzechowym, dodajemy sok z mandarynki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, suszone pomidory w paski i układamy na rozłożonej na talerzu sałacie. Gorgonzolę kroimy w kostkę i rozkładamy na reszcie składników. Gotową sałatkę polewamy sosem i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

SMACZNEGOO! <3


Komentarze

instagram @zzubelek