Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Mocno kakaowy sernik z czarnym kakao

Czarny sernik... Pierwsza myśl? Spalony?! Nieeee! Jego kolor zawdzięczam składnikowi, jakim jest CZARNE KAKAO, na które polowałam już od dłuższego czasu. :D Udało się, dorwałam i od razu wykorzystałam. Nie wiem, który to już sernik z kolei, ale ten wyszedł naprawdę wyjątkowy. 
Zapraszam zatem na...

Mocno kakaowy sernik z czarnym kakao


        Składniki:

        Spód:
  • 100g suszonych daktyli bez pestek 
  • 70g płatków owsianych
  • 30g masła orzechowego bez soli i cukru (polecam TO)
  • 100g bardzo dojrzałego banana

        Sernik:
  • 500g twarogu sernikowego
  • 150g jogurtu naturalnego o kremowej konsystencji
  • 20g czarnego kakao
  • 20g NUTLOVE PROTEIN SHAKE WHITE CHOCO PEANUT* lub innej odżywki o smaku białej czekolady i orzechów
  • 70g erytrolu
  • 3 jajka

        Dodatkowo: 


         Wykonanie:

Spód: 

Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy z resztą składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki i wyklejamy jej spód. 

Sernik: 

Twaróg blendujemy z jogurtem i resztą suchych składników tak, aby dokładnie się połączyły i masa nie miała grudek. Na koniec wbijamy całe jajka i delikatnie mieszamy. Gotową masę sernikową wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (grzanie góra - dół) na 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut, ale już z termoobiegiem. Gotowy sernik studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy krem NUTLOVE i mleczko kokosowe, studzimy. Sernik polewamy kremem i posypujemy startą czekoladą i pokruszonymi, mrożonymi malinami.

SMACZNEGOO!! 

* Z moim kodem "ZZUBELEK10" dostaniecie 10% rabatu na cały asortyment w SKLEPIE SFD

Komentarze

instagram @zzubelek