Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem

 Gnocchi to włoskie kluseczki ziemniaczane, które można porównać do tradycyjnych polskich kopytek. Tym razem nie robiłam ich sama, ale kupiłam gotowe w sklepie. Jednak znając sama siebie, wiem, że na pewno podejmę się też ich wykonania. Mimo wszystko zapraszam Was na przepis z gnocchi w roli głównej, czyli...

Gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem

        Składniki na 4-5 porcji:

  • Opakowanie gnocchi (do kupienia w LIDLU)
  • 150g cebuli
  • 500g passaty pomidorowej
  • 750g cukini
  • 500g brokuła
  • 100g parmezanu (użyłam parmezanu w płatkach - dostępny w LIDLU)
  • Łyżeczka ulubionych ziół
  • Łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego















        Wykonanie:

Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuły gotujemy tak, aby były al dente.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy cukinię i smażymy jeszcze ok 5 minut. Całość zalewamy passatą pomidorową, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Sos soprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z ugotowanym gnocchi, brokułami i posypujemy parmezanem. 

Smacznegooo!! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek