Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Kruche ciasto z masą jabłkowo - budyniową i orzechowo - owsianą kruszonką

PAPIERÓWKI <3 

Miękkie, słodkie, soczyste, zbierane i jedzone prosto spod drzewa... 
Takie smakują najlepiej. 

W prawdzie dostęp do jabłek mamy przez cały rok, 
ale SEZON PAPIERÓWKOWY przypada właśnie na lato.
Dlatego trzeba korzystać. :)

Zapraszam na nowy przepis na... 


Kruche ciasto z masą jabłkowo - budyniową 
i orzechowo - owsianą kruszonką


Składniki: 

        Ciasto:
  • 100g płatków owsianych
  • 150g bardzo dojrzałego banana
  • 40g masła orzechowego
  • 30g mąki kokosowej
  • 20g syropu daktylowego lub miodu

        Masa jabłkowo - budyniowa:
  • 800g papierówek (pozbawionych pestek)
  • 35g (opakowanie) budyniu waniliowego bez cukru
  • 120g ulubionego słodzidła (użyłam erytrolu)
  • Łyżka (10g) cynamonu
        Orzechowo - owsiana kruszonka:
  • 60g płatków owsianych
  • 20g masła orzechowego
  • 20g płynnego miodu

        Wykonanie:

Ciasto:

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
do momentu aż dokładnie się połączą.

Masa śliwkowo - czekoladowa:

Jabłka i pozostałe składniki na masę miksujemy i przekładamy do garnka i gotujemy
ok 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła.
Zdejmujemy z palnika i studzimy.

Kruszonka:

Płatki lekko mielimy, dodajemy masło i miódni mieszamy tak, aby się połączyły.

Masę na ciasto wykładamy do foremki, na to wylewamy masę jabłkową i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez ok 40 minut.





Komentarze

instagram @zzubelek