Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Zbożowe batony czekoladowo - miodowe z masłem orzechowym


Coś szybkiego, coś pysznego... Coś na ząb, co idealnie sprawdzi się
jako przekąska, którą można zabrać ze sobą wszędzie...
To moja alternatywa dla sklepowych batoników, która smakiem
wcale od nich nie odbiega, a wręcz przeciwnie, smakuje o niebo lepiej! <3
Spróbujcie sami! 

Zbożowe batony czekoladowo - miodowe
z masłem orzechowym


        Składniki: 
  • 70g ekspandowanych zbóż (użyłam orkiszu i gryki)
  • 10g gorzkiego kakao
  • 70g płynnego miodu
  • 40g masła orzechowego

        Wykonanie:


W garnuszku podgrzeamy miód i masło orzechowe, tak aby się rozpuściły. 
W misce mieszamy zboża i kakao, następnie dodajemy masło orzechowe i miód.
Całość dokładnie mieszamy, tak, aby wszystkie składniki dokładnie sie połączyły.
Tak powstałą masę przekładamy do foremki (ja użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach 18x18)
i rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po uieczeniu wyjmujemy z piekarnika, 

studzimy, a następnie kroimy na kształt batonów.



Komentarze

instagram @zzubelek