Orzechowy sernik na zimno z wiśniami i galaretką
Kiedy nie mam pomysłu na ciasto lub coś słodkiego, a w lodówce znajdzie się trochę twarogu
i jogurtu naturalnego, SERNIK NA ZIMNO lub MINI SERNICZKI w słoiczkach
to strzał w 10! Dodatek świeżych owoców, których obecnie mamy pod dostatkiem
sprawia, że deser nabiera nie tylko lepszego smaku, wyglądu,
ale wzbogacia się również o cenne witaminy. <3
Jak zwykle trochę pokombinowałam, ale to była szybka akcja :D
Ale szybkie i spontaniczne decyzje zawsze wychodzą i SMAKUJĄ najlepiej!
Dzisiaj zapraszam na
Orzechowy sernik na zimno z wiśniami i galaretką
Składniki:
Sernik orzechowy:
- 250g (kostka) twarogu
- 200g jogurtu naturalnego
- 70g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 30g masła orzechowego (użyłam migdałowego)
- 15g żelatyny
- 60 ml gorącej wody
- 300g wiśni bez pestek
Dodatkowo:
- Ulubiona galaretka
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, aby nie było grudek. Twaróg miksujemy z jogurtem
na gładką masę. Następnie dodajemy słodzidło, masło orzechowe i miksujemy do momentu aż dokłanie się połączą. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki
na około godzinę, aż sernik stężeje.
Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Na wierzchu sernika układamy wiśnie i zalewamy wystudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki aż galaretka stężeje.
Komentarze
Prześlij komentarz