Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Orzechowy sernik na zimno z wiśniami i galaretką

Kiedy nie mam pomysłu na ciasto lub coś słodkiego, a w lodówce znajdzie się trochę twarogu 
i jogurtu naturalnego, SERNIK NA ZIMNO lub MINI SERNICZKI w słoiczkach
to strzał w 10! Dodatek świeżych owoców, których obecnie mamy pod dostatkiem
sprawia, że deser nabiera nie tylko lepszego smaku, wyglądu, 
ale wzbogacia się również o cenne witaminy. <3 

Jak zwykle trochę pokombinowałam, ale to była szybka akcja :D 
Ale szybkie i spontaniczne decyzje zawsze wychodzą i SMAKUJĄ najlepiej! 

Dzisiaj zapraszam na 

Orzechowy sernik na zimno z wiśniami i galaretką


        
         Składniki: 

         Sernik orzechowy:
  • 250g (kostka) twarogu
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 70g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 30g masła orzechowego (użyłam migdałowego)
  • 15g żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 300g wiśni bez pestek

        Dodatkowo:
  • Ulubiona galaretka
  
        Wykonanie: 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, aby nie było grudek. Twaróg miksujemy z jogurtem 
na gładką masę. Następnie dodajemy słodzidło, masło orzechowe i miksujemy do momentu aż dokłanie się połączą. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki 
na około godzinę, aż sernik stężeje. 
Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu i studzimy.  Na wierzchu sernika układamy wiśnie i zalewamy wystudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki aż galaretka stężeje.



Komentarze

instagram @zzubelek