Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Wysokobiałkowe, domowe lody czekoladowe z tajemniczym składnikiem

Przemycanie różnorodnych składników w deserach i innych posiłkach,
których dzieci rzekomo nie lubią, to moja specjalność! :D 

Moje rodzeństwo nie jest wybredne i je wszystko, oni wiedzą,
że nawet te najdziwniejsze połączenia smakują baaardzo dobrze.
Aaaale nie zawsze jest tak prosto... 

Dlatego ja mam na to jedno rozwiązanie...
Najpierw daję do spróbowania, a później mówię, co jest w środku.
Efekt? ZASKOCZENIE do potęgi entej! <3 

Tak było i w tym przypadku...
No ale smakowało, a to dla mnie liczy się najbardziej! :D

Proteinowe lody czekoladowe z ciecierzycy


        Składniki:
  • 200g ciecierzycy konserwowej (z puszki lub ze słoika)
  • 30g miodu
  • 20g gorzkiego kakao
  • 50g mleka 
  • 20g mąki kokosowej
  • 180g mleka kokosowego
  • 50g masła orzechowego
        Dodatkowo:
  • Syrop daktylowy lub miód
  • Starta, gorzka czekolada
  • Świeże maliny
  • Listki mięty
        Wykonanie: 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i przekładamy do pudełka.
Wkładamy do zamrażarki. Kiedy nasze lody są już gotowe, nakładamy porcjami
do miseczek lub pucharków, polewamy syropem daktylowym lub miode,
posypujemy startą czekoladą i dekorujemy malinami i listkami mięty. 



Komentarze

instagram @zzubelek