Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Tarta bananowa z owocami pod kruszonką

Niedzielne popołudnie... Ulubiona książka... Kawa... Iiiii CIASTO! 

Lepiej być nie może. <3

Wakacje powoli dobiegają końca, a my korzystamy z ostatnich promieni letnego słońca. 
Ja dodatkowo korzystam z ostatnich sezonowych darów natury z ogródka. 

I tak dzisiaj szybkie, proste, a zarazem PRZEPYYYSZNE ciasto
z wykorzystaniem śliwek i jabłek...

Zapraszam na...

Tartę bananową z owocami pod kruszonką


        Składniki: 

        Spód:
  • 100g ciastek zbożowych bez cukru
  • 40g masła orzechowego 
  • 150g bardzo dojrzałego, słodkiego banana
  • 20g mąki kokosowej
  • 10g budyniu bananowego


        Owoce: 
  • 400g wypestkowanych śliwek
  • 300g jabłek
  • 20g erytrolu, ksylitolu, cukru kokosowego lub zwykłego


        Kruszonka:
  • 120g płatków owsianych
  • 30g miodu
  • 30g masła orzechowego
       
        Wykonanie: 

Spód: 

Wszystkie składniki miksujemy tak, aby się połączyły. Przygotowanym ciastem wyklejamy 
spód i boki foremki na tartę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 
180 stopni Celsjusza przez 10 minut. 

Owoce:


Jabłka i śliwki kroimy na mniejsze kawałki i wypełniamy spód tarty, a następnie 
posypujemy erytrolem lub innym słodzidłem. 


Kruszonka:

Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Dodajemy masło orzechowe, miód
i mieszamy do momentu aż się połączą. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 - 35 minut. 


SMACZNEGOO! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek