NASIONA CHIA - malutkie SUPERFOODS i przepis na kokosowy pudding chia z kremem czekoladowym i musem bananowo - malinowym
NASIONA CHIA - małe, czarne ziarenka, czym są, jakie mają właściwości...
Zapraszam do lektury
1. Co to są nasiona chia?
NASIONA CHIA to nasiona szałwi hiszpańskiej, która pochodzi
z terenów Gwatemalii i Meksyku. Roślina ta była uprawiana już
w czasach prekolumbijskich i już od wieków jest ceniona za swoje właściwości.
Nasiona chia to małe, czarne, oleiste nasionka, które są źródłem
wielu wartościowych składników odżywczych i mineralnych.
Nasiona chia
zawierają 34% tłuszczu, 20% białka i 25% błonnika pokarmowego.
Zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż łosoś.
Ponadto są bogate w przeciwutleniacze,
między innymi flawonoidy i kwercytynę,
a także w magnez, żelazo, cynk, fosfor,
wapń, witaminę B1 i E.
Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz
40% kwasów omega-6,
jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów
tłuszczowych.
2. Jakie mają właściości i dlaczego
warto włączyć je do swojej diety?
Nasiona
chia określane są mianem SUPERFOODS, co znaczy, że zaliczane są
do żywności funkcjonalnej. Wpływają korzystnie na stan naszego zdrowia, a także
do żywności funkcjonalnej. Wpływają korzystnie na stan naszego zdrowia, a także
wspomagają procesy
trawienne i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Regularne
spożywanie nasion chia może mieć pozytywny wpływ
na funkcjonowanie naszego organizmu.
a) UKŁAD POKARMOWY
Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, po połączeniu z
wodą pęcznieją
i powiększają swoją objętość. Dzięki temu szybko wypełniają
żołądek i pozostawiają uczucie sytości.
Nasiona szałwii hiszpańskiej usprawniają też pracę
układu pokarmowego - wspomagają procesy trawienne oraz przyśpieszają metabolizm. Regularne spożywanie produktu pozwala
uregulować rytm wypróżnień, zniwelować zaparcia,
a także wpływa wspomagająco na rozwój korzystnych bakterii w jelitach.
b) CUKRZYCA
Nasiona
chia są bogate w błonnik pokarmowy, który według naukowców
zapobiega wielu
chorobom cywilizacyjnym, do których zalicza się cukrzyca typu 2,
pomoga również
w walce z insulinoopornością.
c) SERCE
Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia, w pozytywny sposób
wpływają na pracę układu krążenia. Wraz z błonnikiem przyczyniają
się
do obniżenia cholesterolu ldl i trójglicerydów we krwi.
Jednocześnie podwyższają stężenie cholesterolu hdl, a potas
zawarty w składzie
odpowiada z kolei za prawidłową pracę serca i pomaga
regulować ciśnienie krwi.
Dlatego regularne spożywanie nasion chia zmniejsza ryzyko
wystąpienia zawału serca
i udaru mózgu.
d) DLA WEGAN I WEGETARIAN
Nasiona
chia są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które poleca się szczególnie
w
diecie wegan i wegetarian. Produkt stanowi również źródło energii dla kulturystów
i sportowców.
e) MOCNE KOŚCI I ZĘBY
Nasiona
chia zawierają dużą ilość wapnia, który odpowiada za mocne kości i zęby.
Oprócz
tego pierwiastka w składzie obecny jest też fosfor, który zmniejsza ryzyko
wystąpienia
osteoporozy w późniejszym wieku.
f) PRACA MÓZGU
Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia wspomagają
pracę mózgu.
Ułatwiają przyswajanie wiedzy, poprawiają pamięć i koncentrację.
Działają pozytywnie na układ nerwowy, uspokajają i
pomagają się wyciszyć.
Mogą być stosowane w celu łagodzenia objawów depresji. Co więcej dieta bogata
w kwasy omega-3 chroni organizm przed demencją i chorobą
Alzheimera.
g) WZROK
Kwasy
tłuszczowe omega-3 pozytywnie wpływają również na wzrok.
U osób starszych
zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.
Kto by pomyślał, że takie małe ziarenko, może mieć w sobie tyle dobrego.
Do czego zatem wykorzystać nasiona chia?
Sposobów jest wiele, a jednym i chyba najbardziej popularnym z nich jest
PUDDING CHIA
Zatem zapraszam na mały deser, a może śniadanie...
Kokosowy pudding chia z kremem czekoladowym
i musem bananowo - malinowym
Składniki na 4 porcje:
Pudding chia:
- 40g nasion chia
- 200g mleka roślinnego lub zwykłego
- 40g mleka kokosowego
- 20g czegoś do posłodzenia (ja użyłam miodu)
Krem orzechowo - czekoladowy:
- 30g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki
- 10g gorzkiego kakao
- 70g mleka kokosowego
- 30g masła orzechowego
- 10g czegoś do posłodzenia (u mnie miód)
Mus bananowo - malinowy:
- 130g bardzo dojrzałego, słodkiego banana
- 80g malin
Wykonanie:
Pudding chia:
Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na
kilka godzin (najlepszą opcją będzie
zostawić je na noc). Po tym czasie
dodajemy mleko kokosowe, słodzidło i dokładnie mieszamy. Gotowy pudding chia
przekładamy do słoiczków.
Krem orzechowo - czekoladowy:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Gdyby była zbyt gęsta,
dodajemy odrobinę mleka. Czekoladową masę przekładamy do słoiczków na pudding.
dodajemy odrobinę mleka. Czekoladową masę przekładamy do słoiczków na pudding.
Mus bananowo - malinowy:
Wszystkie składniki blendujemy na gładki mus i
układamy do słoików na poprzednie warstwy.
Dekorujemy wedle uznania, u mnie jest to pokrojony w plasterki banan
Dekorujemy wedle uznania, u mnie jest to pokrojony w plasterki banan
oraz kruszone ziarna kakao.
PS. Powiem szczerze, że u mnie w domu była "bitwa" :O
Dobrze, że ja wstaję najwcześniej i zgarnęłam ostatni słoiczek. :D
Komentarze
Prześlij komentarz