Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

NASIONA CHIA - malutkie SUPERFOODS i przepis na kokosowy pudding chia z kremem czekoladowym i musem bananowo - malinowym

NASIONA CHIA - małe, czarne ziarenka, czym są, jakie mają właściwości...
Zapraszam do lektury 


1. Co to są nasiona chia? 

NASIONA CHIA to nasiona szałwi hiszpańskiej, która pochodzi 
z terenów Gwatemalii i Meksyku. Roślina ta była uprawiana już 
w czasach prekolumbijskich i już od wieków jest ceniona za swoje właściwości. 
Nasiona chia to małe, czarne, oleiste nasionka, które są źródłem
wielu wartościowych składników odżywczych i mineralnych.
Nasiona chia zawierają 34% tłuszczu, 20% białka i 25% błonnika pokarmowego
Zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż łosoś.
Ponadto są bogate w przeciwutleniacze, między innymi flawonoidy i kwercytynę, 
a także w magnez, żelazo, cynk, fosfor, wapń, witaminę B1 i E
Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6
jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych.

2. Jakie mają właściości i dlaczego 
warto włączyć je do swojej diety?

Nasiona chia określane są mianem SUPERFOODS, co znaczy, że zaliczane są
do żywności funkcjonalnej. Wpływają korzystnie na stan naszego zdrowia, a także 
wspomagają procesy trawienne i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. 
Regularne spożywanie nasion chia może mieć pozytywny wpływ 
na funkcjonowanie naszego organizmu.

        a) UKŁAD POKARMOWY

Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, po połączeniu z wodą pęcznieją 
i powiększają swoją objętość. Dzięki temu szybko wypełniają żołądek i pozostawiają uczucie sytości.
Nasiona szałwii hiszpańskiej usprawniają też pracę układu pokarmowego - wspomagają procesy trawienne oraz przyśpieszają metabolizm. Regularne spożywanie produktu pozwala 
uregulować rytm wypróżnień, zniwelować zaparcia, 

a także wpływa wspomagająco na rozwój korzystnych bakterii w jelitach.

        b) CUKRZYCA

Nasiona chia są bogate w błonnik pokarmowy, który według naukowców 
zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, do których zalicza się cukrzyca typu 2, 
pomoga również w walce z insulinoopornością.

        c) SERCE

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia, w pozytywny sposób 
wpływają na pracę układu krążenia. Wraz z błonnikiem przyczyniają się 
do obniżenia cholesterolu ldl i trójglicerydów we krwi.
Jednocześnie podwyższają stężenie cholesterolu hdl, a potas zawarty w składzie 
odpowiada z kolei za prawidłową pracę serca i pomaga regulować ciśnienie krwi.
Dlatego regularne spożywanie nasion chia zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca 
i udaru mózgu.

        d) DLA WEGAN I WEGETARIAN

Nasiona chia są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które poleca się szczególnie 
w diecie wegan i wegetarian. Produkt stanowi również źródło energii dla kulturystów i sportowców.

        e) MOCNE KOŚCI I ZĘBY

Nasiona chia zawierają dużą ilość wapnia, który odpowiada za mocne kości i zęby. 
Oprócz tego pierwiastka w składzie obecny jest też fosfor, który zmniejsza ryzyko 
wystąpienia osteoporozy w późniejszym wieku.

        f) PRACA MÓZGU

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia wspomagają pracę mózgu. 
Ułatwiają przyswajanie wiedzy, poprawiają pamięć i koncentrację.
Działają pozytywnie na układ nerwowy, uspokajają i pomagają się wyciszyć. 
Mogą być stosowane w celu łagodzenia objawów depresji. Co więcej dieta bogata 
w kwasy omega-3 chroni organizm przed demencją i chorobą Alzheimera.

        g) WZROK

Kwasy tłuszczowe omega-3 pozytywnie wpływają również na wzrok. 
U osób starszych zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.

Kto by pomyślał, że takie małe ziarenko, może mieć w sobie tyle dobrego.

Do czego zatem wykorzystać nasiona chia? 
Sposobów jest wiele, a jednym i chyba najbardziej popularnym z nich jest 
PUDDING CHIA

Zatem zapraszam na mały deser, a może śniadanie...

Kokosowy pudding chia z kremem czekoladowym 
i musem bananowo - malinowym


        Składniki na 4 porcje:
        
        Pudding chia: 
  • 40g nasion chia
  • 200g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 40g mleka kokosowego
  • 20g czegoś do posłodzenia (ja użyłam miodu)
        Krem orzechowo - czekoladowy:
  • 30g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki
  • 10g gorzkiego kakao
  • 70g mleka kokosowego
  • 30g masła orzechowego
  • 10g czegoś do posłodzenia (u mnie miód)
        Mus bananowo - malinowy:
  • 130g bardzo dojrzałego, słodkiego banana
  • 80g malin
        Wykonanie:

Pudding chia:

Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin (najlepszą opcją będzie 
zostawić je na noc). Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, słodzidło i dokładnie mieszamy. Gotowy pudding chia przekładamy do słoiczków.

Krem orzechowo - czekoladowy:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Gdyby była zbyt gęsta,
dodajemy odrobinę mleka. Czekoladową masę przekładamy do słoiczków na pudding.

Mus bananowo - malinowy:

Wszystkie składniki blendujemy na gładki mus i układamy do słoików na poprzednie warstwy.
Dekorujemy wedle uznania, u mnie jest to pokrojony w plasterki banan 
oraz kruszone ziarna kakao.

PS. Powiem szczerze, że u mnie w domu była "bitwa" :O 
Dobrze, że ja wstaję najwcześniej i zgarnęłam ostatni słoiczek. :D









Komentarze

instagram @zzubelek