Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Cytrynowe ciasto jogurtowe z polewą jogurtową

Do ciasta jogurtowego podejście robiłam już niejednokrotnie. Owszem zawsze w samu wychodziło bardzo dobre, ale ja wiedziałam, że jeśli chodiz o konsystencję, to nie do końca jest to, co chciałabym osiągnąć. Oczywiście jak to cała ja, łatwo się nie poddaję... Więc próbowałam dalej i tym razem śmiało moge powiedzić, że to jest TO! Ekstremalnie proste, ekstremalnie szybkie i ekstremalnie pyszne! 
Zapraszam na...

Cytrynowe ciasto jogurtowe z polewą jogurtową


        Składniki:
  • 2 jajka
  • 240g mąki (użyłam 140g mąki kukurydzianej i 100g mąki owsianej)
  • 30g masła
  • 30g miodu
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 100g erytrolu
  • Skórka i sok z jednej dużej cytryny
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
        Polewa:
  • 130g jogurtu naturalnego
  • 20g odżywki białkowej o smaku kokosowym (użyłam TEJ)
  • Łyżeczka żelatyny
  • Łyżka przegotowanej, zimnej wody

   
      Wykonanie: 

Masło i miód roztapiamy w garnuszku, studzimy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Jajka miksujemy z jogurtem, wystudzonym masłem i miodem, sokiem z cytryny i otartą skórką. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Ciasto przelewamy do formaki (najlepiej keksówki) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Polewa:

Żelatynę mieszamy z wodą, tak, aby dokładnie się rozpuściła i nie miała w sobie grudek. Jogurt mieszamy z odżywką, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Kiedy polewa zaczne lekko zastygac polewamy nią wystudzone ciasto.

Całość możemy udekorować plasterkami cytryny i otartą skórką. 

SMACZNEGOOO! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek