Cytrynowe ciasto jogurtowe z polewą jogurtową
Do ciasta jogurtowego podejście robiłam już niejednokrotnie. Owszem zawsze w samu wychodziło bardzo dobre, ale ja wiedziałam, że jeśli chodiz o konsystencję, to nie do końca jest to, co chciałabym osiągnąć. Oczywiście jak to cała ja, łatwo się nie poddaję... Więc próbowałam dalej i tym razem śmiało moge powiedzić, że to jest TO! Ekstremalnie proste, ekstremalnie szybkie i ekstremalnie pyszne!
Zapraszam na...
Cytrynowe ciasto jogurtowe z polewą jogurtową
Składniki:
- 2 jajka
- 240g mąki (użyłam 140g mąki kukurydzianej i 100g mąki owsianej)
- 30g masła
- 30g miodu
- 200g jogurtu naturalnego
- 100g erytrolu
- Skórka i sok z jednej dużej cytryny
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
- 130g jogurtu naturalnego
- 20g odżywki białkowej o smaku kokosowym (użyłam TEJ)
- Łyżeczka żelatyny
- Łyżka przegotowanej, zimnej wody
Wykonanie:
Masło i miód roztapiamy w garnuszku, studzimy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Jajka miksujemy z jogurtem, wystudzonym masłem i miodem, sokiem z cytryny i otartą skórką. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Ciasto przelewamy do formaki (najlepiej keksówki) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Polewa:
Żelatynę mieszamy z wodą, tak, aby dokładnie się rozpuściła i nie miała w sobie grudek. Jogurt mieszamy z odżywką, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Kiedy polewa zaczne lekko zastygac polewamy nią wystudzone ciasto.
Całość możemy udekorować plasterkami cytryny i otartą skórką.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz