Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Waniliowo - ciasteczkowe tiramisu

Lato to czas, kiedy bardzo chętnie sięgamy po zimne desery. Co powiecie na deser a'la Tiramisu? Oczywiście moja wersja nie zawiera cukru i ma mniej kalorii niż tradycyjny wloski deser, ale myślę, że niejednemu smakoszowi przypadnie do gustu. Zapraszam na...


Waniliowo - ciasteczkowe tiramisu


        Składniki na 4 porcje:

        Warstwa waniliowa:
  • 150g skyra o smaku waniliowym
  • 30g mleka migdałowego, innego roślinnego lub zwykłego
  • 40g biszkoptów (użyłam biszkoptów bez dodatku cukru, przepis na domowe biszkopty znajdziecie TU)

        Warstwa ciasteczkowa:
  • 150g skyra naturalnego
  • 40g mleka migdałowego, innego roślinnego lub zwykłego
  • 25g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym (użyłam TEJ)
  • 20g biszkoptów 
  • 20g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzika
  • Mocna zaparzona kawa
  • 40g miodu
  • Kakao 
  • Owoce do dekoracji


        Wykonanie: 

Warstwa waniliowa:

Jogurt miksujemy z mlekiem. Na spodzie pucharka lub słoiczka układamy po 10g pokruszonych biszkoptów. Biszkopty polewamy łyżką kawy i 5g miodu. Na warstwę biszkoptów wykładamy jogurt waniliowy.

Warstwa ciasteczkowa:

Jogurt miksujemy z erytrolem, mlekiem i odżywką. Na warstwę jogurtu waniliowego wysypujemy po 5g pokruszonych biszkoptów, polewamy łyżką kawy i polewamy 5g miodu. Na warstwę biszkoptów ponownie wykładamy warstwę jogurtu. Całość chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy kako i dekorujemy owocami i listkami mięty.

Smacznegoooo! <3

Komentarze

instagram @zzubelek