Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Sernik z białą czekoladą i kremem NutLove White Choco Raspberries

Ciasteczkowy spód, biała czekolada, liofilizowana malina i chrupka warstwa gorzkiej czekolady 100% kakao... Bingo! Tym razem wyszło lepiej niż się spodziewałam. Nawet ci, którzy rzekomo nie lubią białej czekolady, byli na TAK! Zatem zapraszam na...

Sernik z białą czekoladą i kremem NutLove White Choco Raspberries


         Składniki:

         Spód:
  • 100g ciastek zbożowych bez cukru
  • 70g masła orzechowego (polecam TO)
  • 40g płynnego miodu

        Sernik:
  • 480g twarogu sernikowego
  • 100g erytrolu
  • 3 jajka
  • 50g kremu 
  • 50g białej czekolady bez cukru (użyłam białej czekolady z orzechami laskowymi, dostępnej w Biedronce)

        Polewa:
  • 50g czekolady gorzkiej bez cukru (użyłam czekolady 100% kakao)

        Do dekoracji:
  • Ulubione owoce (u mnie maliny)
  • Listki mięty
  • Tarta czekolada




















        Wykonanie: 

Spód:

Wszystkie składniki bledujemy do dokładnego połączenia. Ciastem wyklejamy spód tortownicy.

Sernik:

Czekoladę i krem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z erytrolem, dodajemy rozpuszczone kremy i dokładnie mieszamy. Na koniec wbijamy całe jajka i mieszamy do powstania masy o jednolitej kosystencji. Gotową masę swerową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do teperatury 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) przez godzinę, następnie zmnijeszamy temperaturę do 150 stopni (Termoobieg) i pieczemy jeszcze 15 minut. Sernika nie wyjmujemy od razu z piekarnika, uchylamy drzwiczki i zostawiamy go do ostygnięcia w środku. 

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ostygniętego ciasta. Wkładamy do lodówki, aby polewa się zastygła. Dekorujemy owocami i listkami mięty.

Smacznegooo! <3

Komentarze

instagram @zzubelek