Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej ze śliwką

Bezmięsne pasztety, kotlety, pasty to już u nas norma! Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nawet najwięksi smakosze mięsa, nie mogą uwierzyć, że tam go nie ma i że w ogóle "takie coś" jak soczewica, czy ciecierzyca, może smakować i da się jeść! :D 
Kombinacji, jakie już powstały, było wiele, ale po kolei. Dzisiaj zapraszam na...

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej ze śliwką



        Składniki:
  • 350g zielonej soczewicy
  • 150g kaszy jaglanej
  • 190g marchewki (waga po obraniu)
  • 180g cebuli
  • 50g + 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego 
  • Pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól i pieprz do smaku
  • 10 - 15 suszonych śliwek


        Wykonanie: 

Soczewicę zalewamy wodą i moczymy przez conajmniej pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę w półtalarki. Na patelni lub w głebokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju dodajemy pokrojoną cebylę, liście laurowe, ziele angielskie i posmażamy tak, aby się zarumieniła. Liście i ziele wyjmujemy i dodajemy marchewkę, przyprawy i dusimy tak, aby zmiękła. Do warzyw dodajemy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doajemy olej i całość miksujemy do powstania jednolitej masy. Gotową masę przekładamy do foremki (ja użyłam dwóch keksówek) i od góry wciskamy suszone śliwki. Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 70 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. 

SMACZNEGOO! <3

Komentarze

instagram @zzubelek